Παρασκευή, 3 Σεπτεμβρίου 2010

Ο μικρόκοσμος των αβγών


Τα αβγά της πεταλούδας heliconius charitonius,που είναι πιο γνωστή ως πεταλούδα-ζέβρα, διαθέτουν έντονο πορτοκαλί χρώμα, το οποίο υποδεικνύει την παρουσία επικίνδυνων τοξινών για όποιον προσπαθήσει να τα πλησιάσει με κακούς σκοπούς.


ΛΟΝΔΙΝΟ. Χρησιμοποιώντας ένα πανίσχυρο προηγμένο μικροσκόπιο, συνεργάτης του Νational Geographic τράβηξε εκπληκτικές φωτογραφίες της εναπόθεσης των αβγών από διάφορα είδη εντόμων και κυρίως πεταλούδων στο φυσικό περιβάλλον. Ανάμεσά τους είναι φωτογραφίες αβγών τα οποία οι πεταλούδες εναποθέτουν στο εσωτερικό φυτών για να τα προστατέψουν από διαφόρους εχθρούς, φωτογραφίες αβγών το περίβλημα των οποίων διαθέτει επικίνδυνες τοξίνες που τα προστατεύουν από όσους θελήσουν να τα πλησιάσουν ή να τα φάνε. Επίσης υπάρχουν φωτογραφίες που αποκαλύπτουν λεπτομέρειες στη διαδικασία γονιμοποίησης των αβγών.


Η πεταλούδα Julia heliconian, γνωστή ως πεταλούδα της Julia, εναποθέτει τα αβγά της στα βράκτια (τις εξωτερικές δομές των αναρριχητικών φυτών) της πασιφλόρας, που είναι ένα εύρωστο φυλλοβόλο είδος ταχείας ανάπτυξης με γυαλιστερό πράσινο φύλλωμα. Η πεταλούδα της Julia εναποθέτει τα αβγά της αποκλειστικά στο συγκεκριμένο φυτό, θέλοντας να τα προφυλάξει από πεινασμένα μυρμήγκια.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: