Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου 2010

Μερικές ερωτήσεις από έναν αφελή, προς τον Έλληνα(?) Πρωθυπουργό

Στην ομιλία του ο κ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ αναφέρθηκε σε κάποιους συμπατριώτες μας, που με τις καινοτόμες ιδέες τους διαπρέπουν επιχειρηματικά ετούτες τις δύσκολες περιόδους για την οικονομία. Αναπόφευκτα το ενδιαφέρων όλων, στράφηκε στους καινοτόμους επιχειρηματίες και στα προϊόντα που δραστηριοποιούνται. Εκεί εγώ ξεχώρισα μία περίπτωση που αποτελεί άθελα της και ένα από τα αυτογκολ που σημείωσε ο πρωθυπουργός στη φετινή έκθεση της Θεσσαλονίκης.

Είναι η περίπτωση μιας παρέας φοιτητών που κατασκεύασε μία εφαρμογή, το iSteam για το iΡhone και που την «κατέβασαν» πάνω από τρία εκατομμύρια χρήστες. Τα παιδία αυτά που με την ευκαιρία θέλω να τα συγχαρώ για την επιτυχία τους από αυτό εδώ το βήμα, είπαν πως ίδρυσαν μία εταιρία με έδρα την Αγγλία και με αφοπλιστική ειλικρίνεια, εξήγησαν τους λόγους που τους οδήγησαν σε αυτή την απόφαση. Η απάντηση τους στους δημοσιογράφους ήταν πως για να υλοποιήσουν το εγχείρημα τους στην Ελλάδα χρειαζόταν ένας μήνας ενώ στην Αγγλία για την ίδια ακριβώς διαδικασία χρειάστηκε μόλις μία ώρα. Στην Ελλάδα χρειάζονταν κεφάλαιο ίδρυσης ενώ στην Αγγλία όχι.

Αυτό που διερωτώμαι εγώ ο αφελής είναι τι πραγματικά μας εμποδίζει σαν κράτος όταν βλέπουμε κάτι καλό σε μία χώρα, να το εφαρμόζουμε και στη δική μας; Εκεί στις Βρυξέλες όταν συναντώνται οι Έλληνες υπουργοί με τους ομολόγους τους, γιατί δεν συζητάνε τέτοια θέματα; Είναι τόσο απασχολημένοι με το ανθελληνικό τους έργο ή με τις προσωπικές τους φιλοδοξίες; Εσείς κύριε Παπανδρέου μας αναφέρατε το συγκεκριμένο παράδειγμα. Δεν νιώθετε ως Πρωθυπουργός πως εκτίθεστε όταν αποκαλύπτεται πως με δικό σας παράδειγμα αποδεικνύεται το πόσο λάθος λειτουργεί ο κρατικός μηχανισμός;

Αυτό δεν είναι κάτι το τρομερό, ούτε απαιτεί οικονομικό κόστος. Αν πραγματικά είχατε όραμα για τον τόπο θα μπορούσατε να το εφαρμόσετε σε μία δυο εβδομάδες το πολύ, άντε ένα μήνα. Δεν χρειάζεται κανείς τους πολυάριθμους συμβούλους που έχετε προσλάβει για να το αντιληφθεί. Άλλωστε εσείς και η κυβέρνησή σας, έχετε αποδείξει πως όταν ένα νομοσχέδιο σας συμφέρει, το περνάτε από τη βουλή πιο γρήγορα και από τον τυφώνα Κατρίνα. Γιατί δεν πράττετε το ίδιο και σε ότι θα κάνει καλό στον τόπο;

Γιατί παραδείγματα σαν αυτό, που εσείς ξανάλεω αναφέρατε και άθελα του αποκάλυψε την κυβερνητική ανυπαρξία και την κρατική δυσλειτουργία, μπορώ να σας αναφέρω πάρα πολλά. Το θέμα είναι να καταλάβουμε εσείς τι σκέφτεστε. Και μην κατηγορήσετε τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Εσείς τι κάνετε είναι το θέμα διότι τέτοια θέματα λύνονται τάχιστα όταν υπάρχει βούληση. Αφήστε επιτέλους τις «πλαστικές» ομιλίες που σας γράφουν οι επικοινωνιολόγοι σας και ελάτε σε επαφή με τη λογική και την πραγματικότητα. Πατήστε λίγο και στη γη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: