Παρασκευή, 10 Σεπτεμβρίου 2010

Ο Μπαρόζο επιβουλεύεται το σύστημα χρηματοδότησης

«Ήρθε η ώρα της αλήθειας για την Ευρώπη», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, απευθυνόμενος αυτή την εβδομάδα προς τους Ευρωβουλευτές.

Με την λέξη «αλήθεια» εννοούσε την χρηματοπιστωτική ανεξαρτησία των Βρυξελλών από τις χώρες της ΕΕ. Κατά πόσο σοβαρές μπορούν να γίνουν οι συγκρούσεις ανάμεσα στην Ευρωπαίκή Επιτροπή και πρώτ’ απ’ όλα τις μεγάλες χώρες της ΕΕ, όπως είναι η Γερμανία και Γαλλία;

Ο σχολιαστής του ΡΣ "Η Φωνή της Ρωσίας" Σεργκέι Γκουκ συζήτησε αυτό το πρόβλημα με τον Ρουσλάν Γκρινμπεργκ, διευθυντή του Ινστιτούτου Οικονομίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.Η πρακτική της σύνταξης του ενιαίου προϋπολογισμού της ΕΕ είναι εξαιρετικά απλή. Κάθε χρόνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διεξάγει παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις με τον κάθε ένα εταίρο της συμμαχίας ξεχωριστά, προσπαθώντας να πάρει απ’ αυτούς όσο το δυνατό περισσότερα ωφελίματα. Επειδή δεν υπάρχει εδώ κανένας κανόνας, οι δυσαρεστημένοι πολύ συχνά αναρωτιούνται: «Γιατί, π.χ. οι εισφορές της Μ. Βρετανίας είναι δυσανάλογα μικρές και δεν ανταποκρίνονται στο οικονομικό δυναμικό της; Είτε για ποιό λόγο οι Γερμανοί θα πρέπει να πληρώνουν περισσότερα χρήματα από τους άλλους;

Τώρα Ο Μπαρόζο θέλει ν’απαλλαχτεί από τα καπρίτσια και τις διαθέσεις των ηγετών των χωρών της ΕΕ, επιμένοντας στην είπραξη άμεσου φόρου υπέρ του κοινοτικού δημοσίου.Από τα φιλόδοξα σχέδια του Μπαρόζο προβλέπεται η έκδοση χρεωγράφων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μάλιστα, ο πρόεδρός της υπόσχεται να επενδύει τα μέσα από την πώληση αυτών των ομολόγων στα πανευρωπαϊκά επενδυτικά σχέδια. Προβλέπεται επίσης ο σχηματισμός ενιαίας οικονομικής κυβέρνησης στο πλαίσιο της ανύπαρκτης ακόμα Οικονομικής Ένωσης, η ρύθμιση των ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων Αξιών και συγκεκριμένα, η απαγόρευση «του εμπορίου αέρα», καθώς επίσης και η εισαγωγή φόρου στις χρηματιστικές συναλλαγές, τον οποίο όμως έχουν απορρίψει ήδη οι Υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ.

Στο Βερολίνο, το Παρίσι, το Λονδίνο και άλλες πρωτεύουσες βλέπουν τις αξιώσεις του Μπαρόζο ως επιβουλές εναντίον της κυριαρχίας των εθνικών κρατών. Οι χρηματικές ροές θα περνούν δίπλα απ’ αυτά τα κράτη. Στο Χρηματιστήριο Αξιών θα εμφανιστεί νέος παίκτης και η Οικονομική ΄Ενωση υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα υποτιμήσει ακόμα περισσότερο τη σημασία του νεοσύστατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με επικεφαλής τον Χέρμαν Βαν Ρομπουί .

Ο αγώνας για τις αρμοδιότητες απειλεί να μετεξελιχθεί σε μεγάλη σύγκρουση. Προς το παρόν δεν είναι γνωστό μόνο το πόσο μεγάλη και σημαντική θα είναι αυτή η σύγκρουση. Ο Ρουσλάν Γκρίνμπεργκ, μέλλος της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, αναφερόμενος σ΄αυτό το πρόβλημα είπε: «Νομίζω ότι γίνεται λόγος για πολύ σοβαρό πρόβλημα, το οποίο άρχισε να επιδεινώνεται τα τελευταία δύο χρόνια.

Η ΕΕ έχει ενιαίο νόμισμα, αλλά πολύ διαφορετικές γραμμές σε ό,τι αφορά την χρηματοπιστωτική πολιτική. Τέτοια κατάσταση δεν μπορεί να κρατηθεί για πολύ. Η ίδια η πραγματικότητα απαιτεί πολυεθνική διευθέτηση. Συνεπώς, η σύγκρουση ανάμεσα στους εθνικούς εγωϊσμούς και την ανάγκη της πολυεθνικής διευθέτησης θα επιδεινώνεται όλο και περισσότερο.

Η ίδια η ολοκλήρωση στην ΕΕ έφτασε σε τέτοιο επίπεδο που ο σχηματισμός οικονομικής κυβέρνησης είναι αναπόφεφκτος . Η Γαλλία και η Γερμανία δεν επιθυμούν, βέβαια, να παραδόσουν την περιορισμένη πια σε μεγάλο βαθμό κυριαρχία τους στα χέρια της ευρωπαϊκής κυβέρνησης, αν και η Άνγκελα Μέρκελ την περίοδο της οξείας κρίσης του ελληνικού χρέους επέμενε συνέχεια ότι η Ευρώπη έχει ανάγκη από οικονομική κυβέρνηση. Εννοείται ότι τόσο το παλαιοωμένο από καιρό σύστημα γεμίσματος του προϋπολογισμού της ΕΕ, όσο και η χρηματοπιστωτική πολιτική πάνω στην αρχή «ο καθένας το χαβά του» χρειάζονται μεταρρύθμιση.

Αλήθεια, δεν είναι καθόλου αξιοζήλευτη η κατάσταση στην οποία θα βρεθούν εκείνοι που θα αναγκαστούν να καταπιαστούν βήμα προς βήμα με την εξαιρετικά δύσκολη και μακρόχρονη αναπροσαρμογή και τον συντονισμό των ασυμβίβαστων θέσεων», παρατήρησε συμπεραίνοντας ο Ρουσλκάν Γκρίνμεργκ.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: