Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2010

Προβλέψεις για σύντομη διάλυση της ΕΕ

Σε συνέντευξη που έδωσε στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, ο Μπαλαντιούρ δήλωσε ότι η ένωση των ευρωπαϊκών χωρών βρέθηκε υπό απειλή διάλυσης εξαιτίας της πολύ βεβιασμένης διεύρυνσής της.

Προσκαλώντας στις γραμμές της τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε ως γνώμονα αποκλειστικά τις πολιτικές φιλοδοξίες και δεν σκεφτόταν για τις συνέπειες. Η παλιά δομή των οργάνων εξουσίας της ΕΕ δεν ήταν σε θέση να «χωνέψει» 27 διαφορετικά νομικά, οικονομικά και κοινωνικά συστήματα. Η νέα δομή διεύθυνσης, που προβλέπεται από τη Συνθήκη της Λισαβόνας, που είχε τεθεί σε ισχύ πριν από ένα χρόνο, αποδείχτηκε υπερβολικά βαριά και δυσκίνητη και φυσικά δεν μπορεί να αντιδράσει στα προβλήματα της ευρωπαϊκής κοινότητας. Ως αποτέλεσμα πλησιάζει το τέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως περιφερειακού οργανισμού, πιστεύει ο Μπαλαντιούρ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή κάθε άλλο παρά είναι η πρώτη ζοφερή προφητεία. Από τα πρώτα κυριολεκτικά βήματα της ΕΕ κάποιοι είχαν προβλέψει μικροβιότητα. Όμως, παρόλα τα λάθη και τις δυσκολίες, η ένωση άντεξε. Δεν πρέπει να βιαζόμαστε να θάψουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι πεπεισμένος ο Διευθυντής του Κέντρου γερμανικών ερευνών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Βλαντισλάφ Μπελόφ:

«Η διεύρυνση της ΕΕ έχει θέσει σε πρώτη θέση την ποσότητα, ενώ η ποιότητα της ολοκλήρωσης πέρασε σε δευτερεύουσα θέση. Υπήρχαν πολιτικοί στόχοι, υπήρχε η επιθυμία ένταξης στην Ένωση των χωρών του μετασοβιετικού χώρου. Φυσικά, σήμερα η ΕΕ γι΄αυτή την απερισκεψία πληρώνει με την αστάθεια των γραμμών της. Όμως πρόκειται για αρρώστια της ανάπτυξης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο «πυρήνας» της, η ευρωζώνη, έχει αρκετά ισχυρή, δυναμική δομή, ικανή να δώσει προσοχή στο βάθος της ολοκλήρωσης, παρόλες τις δυσκολίες αυτής της διαδικασίας. Τουλάχιστον, από το πως σήμερα οι χώρες της Ευρώπης περνούν την κρίση, πως βγαίνουν από αυτήν, βλέπουμε ότι γι΄αυτό το σκοπό υπάρχουν καί μηχανισμοί, καί πολιτική θέληση».

Πάντως, την αισιοδοξία του Ρώσου εμπειρογνώμονα δεν τη συμμερίζονται όλοι. Τα προβλήματα της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, καθώς και των χωρών της Βαλτικής και άλλων νεοφώτιστων ευρωπαίων υπογράμμισαν το οικονομικό χάσμα των πλουσίων και των φτωχών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όλο και περισσότεροι κάτοικοι της Ενωμένης Ευρώπης εκφράζονται υπέρ της επιστροφής στο εθνικό νόμισμα και στην πλήρη πολιτικο-οικονομική κυριαρχία, γιατί δεν θέλουν να επωμιστούν το βάρος ξένων προβλημάτων.

Στον καιρό της η Ένωση των χωρών της Γηραιάς ηπείρου έδωσε τη δυνατότητα στους κατοίκους της να συνέλθουν από τις συνέπειες του Β΄ παγκοσμίου πολέμου, ενώ σήμερα όλο και συχνότερα ακούγονται δηλώσεις, που υποδαυλίζουν την κοινωνική ξενοφοβία και την εθνική έριδα.

Κρίνοντας απ΄όλες τις ενδείξεις, ενδόμυχα οι ευρωπαίοι ως σήμερα δεν έχουν ασπαστεί την ιδέα της ενοποίησης της ηπείρου. Δεν είναι τυχαίο το ότι και στο ΣΑ του ΟΗΕ ανάμεσα στα μόνιμα μέλη του συνεδριάζουν η Γαλλία και η Μ. Βρετανία και όχι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Γι΄αυτό ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρντ Μπαλαντιούρ δικαιούται να εκφράζει απαισιοδοξία.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: