Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου 2010

Μεγάλη μεταρρύθμιση προβλέπεται να γίνει στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα

Η τιμή του ευρώ αυξήθηκε σημαντικά τις τελευταίες μέρες. Οι εμπειρογνώμονες βλέπουν αυτό το γεγονός ως αντίδραση στην απόφαση της Επιτροπής της Βασιλείας για την τραπεζική επίβλεψη, να αναβάλει την σκλήρυνση των απαιτήσεων απέναντι στις τράπεζες σχεδόν για 10 χρόνια.

Η απόφαση αυτή πάρθηκε την περασμένη Κυριακή. Η Επιτροπή της Βασιλείας, μέλη της οποίας είναι οι εκπρόσωποι των Κεντρικών Τραπεζών 27 αναπτυγμένων βιομηχανικά χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας, τάχθηκε υπέρ της μεταρρύθμισης του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος.

Οι βασικές αλλαγές αφορούν τις δομές των ενεργητικών και την ποιότητα του κεφαλαίου των τραπεζών. Με σκοπό την αποτροπή της εμφάνισης νέας παγκόσμιας πιστωτικής κρίσης αποφασίστηκε να αυξηθούν υποχρεωτικά για τις τράπεζες τα ρευστά Διαθέσιμα από 2% ως 7% των ενεργητικών της τράπεζας. Σ΄αυτό το ποσό θα συμπεριληφθεί το ειδικό ρυθμιστικό αποθεματικό κεφάλαιο ύψους 2,5% των ενεργητικών, το οποίο η κάθε τράπεζα είναι υποχρεωμένη να δημιουργήσει για κάθε απρόβλεπτο ενδεχόμενο.

Οι απαιτήσεις αυτές είναι αρκετά σκληρες, όμως οι μεταρρυθμιστές της Βασιλείας προσπάθησαν να διευκολύνουν κάπως την κατάσταση, κάνοντας πιο ελαφρή την εισαγωγή των νέων κανόνων από τον Ιανουάριο του 2013 ως τον Ιανουάριο του 2019.

Η απόφαση της Επιτροπής της Βασιλείας αντανακλά τη θέση της ΕΕ, η οποία αντιτίθεται στην πρόταση των ΗΠΑ για την αύξηση της πίεσης στις τράπεζες το συντομότερο δυνατόν. Κατά τη γνώμη των αναλυτών της χρηματιστικής αγοράς, οι τράπεζες των ΗΠΑ που στηρίζονται στην βοήθεια της κυβέρνησης, υπολόγιζαν να μετατρέψουν με αυτό τον τρόπο την εθνική αμερικανική ρύθμιση σε διεθνή, ενώ χάρη στις προσπάθειες της ΕΕ και πρώτα απ’ όλα της Γερμανίας και της Γαλλίας, η Επιτροπή της Βασιλείας πήρε αποφάσεις που ανταποκρίνονται σε μεγαλύτερο βαθμό στα συμφέροντα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.

΄Ετσι θεωρεί ο Ανατόλι Αξάκοφ, Ρώσος εμπειρογνώμονας στα ζητήματα της χρηματιστικής αγοράς. «Η Επιτροπή της Βασιλείας πήρε πολύ ευέλικτη απόφαση η οποία επιτρέπει στις Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες, μαζί και της ΕΕ, να διατηρήσουν την κυριαρχία του χρηματιστικού συστήματος των χωρών οι οποίες δρουν στον ευρωπαϊκό χώρο. Για τη Ρωσία οι αποφάσεις αυτές είναι επίσης αρκετά ευέλικτες, μιά και μπορούμε να καθορίζουμε, π.χ. τέτοια όρια επαρκείας του κεφαλαίου, που είναι, κατά τη γνώμη μας, αποδεκτά για τις ρωσικές τράπεζες.

Εξάλλου, τα όρια αυτά στη χώρα μας, είναι πιο αυστηρά σε σύγκριση με τα εγκριμένα από την Επιτροπή της Βασιλείας όρια. Είναι βασικό, ότι έχουν εισαχθεί πιο ευέλικτες απαιτήσεις δημιουργίας αποθεμάτων. Εμείς στη Ρωσία θεωρούμε ότι η διαχείριση της τράπεζας πρέπει να γίνεται πάνω στη βάση της δημιουργίας λογικών αποθεμάτων κατά τις ευνοϊκες περιόδους, όταν η οικονομία αναπτύσσεται καλά, ενώ τις περιόδους της κρίσης, το αντίθετο, θα πρέπει να περιορίζονται οι απαιτήσεις για το αποθεματικό κεφάλαιο, έτσι ώστε οι τράπεζες να μπορούν να δανειοδοτούν πιο ενεργά την οικονομία, συντελώντας με αυτό τον τρόπο στην έξοδο από την κρίση», παρατήρησε ο Ρώσος εμπειρογνώμονας Ανατόλι Αξάκοφ.

Οι αποφάσεις της Επιτροπής της Βασιλείας θα υποβληθούν φέτος τον Νοέμβριο για έγκριση στη Σύνοδο κορυφής των G20.

Δεν υπάρχουν σχόλια: