Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2010

Έρευνα για βρόμικο χρήμα

Ο πρόεδρος της τράπεζας του Βατικανού IOR (Ινστιτούτο Θρησκευτικών Έργων), ο Έτορε Γκότι Τεντέσκι βρίσκεται στο επίκεντρο της έρευνας της εισαγγελίας της Ρώμης για παραβίαση ενός νέου νόμου κατά του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa, προσθέτοντας ότι 23 εκατομμύρια ευρώ της τράπεζας κατασχέθηκαν.

Στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκεται και ένας άλλος υπεύθυνος της τράπεζας, διευκρίνισε το πρακτορείο, το οποίο επικαλείται δικαστικές πηγές.

Οι δύο άνδρες είναι ύποπτοι ότι δεν σεβάστηκαν ρήτρα ενός νέου ιταλικού νόμου περί ξεπλύματος βρόμικου χρήματος του 2007, η οποία καθιστά υποχρεωτική την αναφορά του ονόματος αυτού που δίδει την εντολή για οποιαδήποτε χρηματοπιστωτική συναλλαγή, όπως και την αναφορά του σκοπού της και του είδους της. Ως εκ τούτου οι δύο υπεύθυνοι της τράπεζας δεν είναι ύποπτοι για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, αλλά για παραλείψεις που αφορούν τα πρόσωπα που έκαναν τις συναλλαγές.

Η οικονομική αστυνομία κατέσχεσε επίσης για προληπτικούς λόγους 23 εκατομμύρια ευρώ της IOR, τα οποία είχαν κατατεθεί σε λογαριασμό μιας άλλης τράπεζας.

Η τράπεζα του Βατικανού είχε και παλαιότερα εμπλακεί το 1982 σε μεγάλο σκάνδαλο που αφορούσε στην απάτη της χρεοκοπίας της Banco Ambrosiano, της μεγαλύτερης τότε ιδιωτικής τράπεζας της Ιταλίας.

Το Βατικανό "εκφράζει αμηχανία και έκπληξη όσον αφορά την πρωτοβουλία της εισαγγελίας της Ρώμης, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι τα απαραίτητα στοιχεία έχουν ήδη διατεθεί στην αρμόδια υπηρεσία της Τράπεζας της Ιταλίας", τονίζεται σε ανακοίνωση της Αγίας Εδρας. Εκφράζεται επίσης "η σαφής βούλησή του, η οποία έχει εκδηλωθεί πολλές φορές από τις Αρχές του Βατικανού, για απόλυτη διαφάνεια όσον αφορά τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές της IOR".

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: