Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2010

«Τα κινητά του μέλλοντος θα κατανοούν τις ανάγκες μας»

Στην εποχή μας, τα κινητά τηλέφωνα έχουν εξελιχθεί σε «προέκταση» του χεριού μας. Ο καθένας έχει πάντα πάνω του μια τέτοια συσκευή, με την οποία μπορεί να πραγματοποιεί πολλές εργασίες, ανά πάσα στιγμή και όπου κι αν βρίσκεται. Η «σχέση» αυτή είναι όμως μονόπλευρη, καθώς το smartphone μας βρίσκεται στην τσέπη, περιμένοντας υπομονετικά το πότε θα του ζητηθεί να κάνει κάτι. Φαίνεται, όμως, πως στο μέλλον αυτό θα αλλάξει κάνοντάς την περισσότερο «διαπροσωπική», δίνοντας στις συσκευές την δυνατότητα να μπορούν να γνωρίζουν το πως αισθανόμαστε, το τι ακριβώς κάνουμε και, αργότερα, το τι... σκεφτόμαστε.

Σύμφωνα με τον Justin Rattner, υπεύθυνο του τμήματος ανάπτυξης τεχνολογιών της Intel, τα κινητά τηλέφωνα θα αποκτήσουν νοημοσύνη, μαθαίνοντας και καταγράφοντας τις συνήθειες και τις επιλογές μας και λειτουργώντας με βάση αυτές. Η ιδέα πίσω από αυτό είναι απλή: η συσκευή - μέσω της κατάλληλης εφαρμογής - θα συλλέγει ένα πλήθος πληροφοριών από μια σειρά πηγών και θα αποφασίζει πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτές και, φυσικά, όταν κάτι τέτοιο είναι δυνατό και υπάρχει λόγος. Σημαντικό ρόλο στο εγχείρημα αυτό θα παίξουν αισθητήρες που υπάρχουν ακόμη και στα σημερινά smartphones, όπως για παράδειγμα τα επιταχυνσιόμετρα, οι αισθητήρες φωτός και το GPS, αρκεί να υπάρξει η ανάλογη πρόοδος και στον τομέα διαχείρισης της ενέργειας, δηλαδή στο πόση ώρα μπορεί να λειτουργήσει μια συσκευή έως ότου να χρειαστεί επαναφόρτιση.

Η κατασκευή νοημόνων υπολογιστικών συστημάτων είναι παλιά ιδέα, ήταν όμως δύσκολο μέχρι στιγμής να δημιουργηθούν πρακτικές εφαρμογές και λύσεις. Πλέον, ωστόσο, η εξάπλωση της κινητής τηλεφωνίας και η σημαντική τεχνολογική πρόοδος που έχει παρουσιαστεί σε αυτήν, κάνει όλο το παραπάνω να φαντάζει σαν κάτι πολύ πιθανό και όχι σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Φυσικά, απώτερος στόχος είναι η δημιουργία συσκευών οι οποίες θα μπορούν να διαβάζουν την σκέψη μας. Τέτοια τεχνολογία βρίσκεται ήδη υπό ανάπτυξη, αλλά είναι ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο, καθώς το σύστημα μπορεί απλώς να ξεχωρίσει αν ο χρήστης σκέφτεται μεταξύ δύο λέξεων. Δεν παύει όμως να αποτελεί ακόμη κι αυτό μια ιδιαίτερη πρόοδο.

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του Rattner, η οποία έλαβε χώρα στο φετινό Intel Developer Forum και κινήθηκε κυρίως σε θεωρητικό επίπεδο, παρουσιάστηκαν και κάποια πρακτικά παραδείγματα. Έτσι, είδαμε μια εφαρμογή η οποία μπορεί να προτείνει εστιατόρια με βάση το ποια έχουμε επιλέξει στο παρελθόν, το τι μας αρέσει να τρώμε καθώς επίσης και την ακριβή θέση μας στην πόλη. Άλλες δοκιμαστικές εφαρμογές ήταν αισθητήρες που μπορεί κανείς να φορέσει στο σώμα του και μέσω αυτών να κατανοηθεί από το σύστημα ο τρόπος με τον οποίο κινείται το ανθρώπινο σώμα, αλλά και μια εφαρμογή η οποία παρουσιάζει στην οθόνη του κινητού μας τηλεφώνου την στάση στην οποία βρίσκεται ένας άνθρωπος, αν δηλαδή κάθεται, περπατάει κτλ. Τέλος, είδαμε ένα χειριστήριο τηλεόρασης το οποίο μπορεί να καταλάβει ποιο μέλος της οικογένειας το κρατάει και ανάλογα να προτείνει τα σχετικά τηλεοπτικά προγράμματα.

Φυσικά, η τεχνολογίες αυτές βρίσκονται ακόμη στα πρώτα στάδια της ανάπτυξής τους και δεν δόθηκε κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα όσον αφορά το πότε ακριβώς θα βρεθούν στις τσέπες μας συσκευές οι οποίες θα μπορούν να αποτελούν το... alter ego μας. Δεν αποκλείεται αυτό να γίνει γύρω στο 2020, το σίγουρο όμως είναι πως βαδίζουμε προς τα εκεί...

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: