Πέμπτη, 2 Σεπτεμβρίου 2010

Έξι χρόνια από τη σφαγή στο Μπεσλάν.

Έξι χρόνια συμπληρώνονται από τα γεγονότα στο Μπεσλάν της Ρωσίας. Αδίστακτοι Τσετσένοι τρομοκράτες την 1η Σεπτεμβρίου του 2004 κατέλαβαν ένα σχολείο και κράτησαν όμηρους για τρεις ημέρες πάνω από 1000 ανθρώπους οι περισσότεροι εξ αυτών παιδιά..

Το γεγονός προκάλεσε την επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας της Ρωσίας αφού οι διαπραγματεύσεις με τους τρομοκράτες απέβησαν άκαρπες και στη συμπλοκή που ακολούθησε έχασαν τη ζωή τους 330 άτομα στην πλειοψηφία τους μικρά παιδιά

Το αποτρόπαιο αυτό γεγονός που μετέτρεψε ένα σχολείο από τόπο μάθησης και χαράς σε παγίδα θανάτου, συγκλόνισε τη διεθνή κοινότητα, βύθισε στο πένθος την τοπική κοινωνία και προκάλεσε την έντονη κρητική στη Ρωσική κυβέρνηση και στις δυνάμεις ασφαλείας για τον τρόπο που χειρίστηκαν την κατάσταση. Ανέδειξε όμως σε μέγιστο βαθμό και την βαρβαρότητα που περιέχει ο Ισλαμικός φονταμενταλισμός.

Ίσως οι Ρωσικές δυνάμεις θα έπρεπε να χειριστούν την υπόθεση διαφορετικά, όμως έξω από το χορό πολλά τραγούδια λέγονται, καθώς όσο καθυστερούσαν την επέμβαση τους οι τρομοκράτες εκτελούσαν ομήρους αναίτια και στοίβαζαν τα πτώματα στον προαύλιο χώρο ενώ φερόντουσαν απάνθρωπα στους υπόλοιπους ομήρους και τους χρησιμοποιούσαν ως ανθρώπινες ασπίδες.

Ιωάννης Κανίδης ένα όνομα που πρέπει να θυμόμαστε.
Μία πτυχή του θλιβερού αυτού περιστατικού που αφορά και την Ελλάδα, είναι η θυσία του Έλληνα ομογενή, του 74χρονου δάσκαλου Ιωάννη Κανίδη, που με αυταπάρνηση έδωσε τη ζωή του, βάζοντας το κορμί του μπροστά στις σφαίρες των τρομοκρατών, λειτουργώντας έτσι ως ασπίδα για τα μικρά παιδιά.

Οι απαγωγείς του επέτρεψαν να φύγει, όμως εκείνος ζήτησε να μείνει στο πλάι των μαθητών. Τα δύο του παιδιά, ο 36χρονος Δημήτρης και ο 34χρονος Κωνσταντίνος, βρίσκονταν σε απόσταση 200 μέτρων από το σχολείο...

Ο Ιωάννης Κανίδης έπεσε νεκρός από τις σφαίρες των τρομοκρατών όταν προσπάθησε να αποσυνδέσει ανεμιστήρα οροφής που ήταν συνδεδεμένος με εκρηκτικό μηχανισμό, ώστε να σώσει τα παιδιά που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στην αίθουσα του γυμναστηρίου. Μετά την αποσύνδεση του ανεμιστήρα οροφής οι τρομοκράτες έστρεψαν τα όπλα τους εναντίον των μικρών παιδιών. Τότε ο Γιάννης Κανίδης κινήθηκε για να προστατεύσει τα παιδιά και δέχθηκε τις σφαίρες των απαγωγέων.

Η οικογένειά του και στην πόλη Μπεσλάν, αλλά και οι συγγενείς του στην Ελλάδα, βυθίστηκαν στο πένθος και ανέφεραν ότι επρόκειτο για έναν Έλληνα με ψυχή, ο οποίος παρά το γεγονός ότι είχε συνταξιοδοτηθεί επέλεξε να εργαστεί στο σχολείο.

Ο ηρωικός εκπαιδευτικός Ιωάννης Κανίδης, δίδασκε για 45 χρόνια στο σχολείο του Μπεσλάν και όλοι τον αγαπούσαν τόσο, που δεν τον άφηναν να φύγει και να βγει στη σύνταξη! Έτσι εκείνος βρέθηκε μαζί τους στα χέρια των τρομοκρατών και ήταν εκείνος που διαμαρτυρόταν συνεχώς άφοβα, προσπαθώντας να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερο τους μαθητές του και να πείσει τους τρομοκράτες να ελευθερώσουν περισσότερους ομήρους.

Ο 74χρονος Γυμναστής, γαζώθηκε από τις σφαίρες των τρομοκρατών, μέσα στο Γυμναστήριο, παλεύοντας ως την τελευταία του πνοή για τα παιδιά του, για το σχολειό του...

Σχολείο προς τιμήν του.
Για την πράξη του Ιωάννη Κανίδη φέτος στις 6 Σεπτεμβρίου θα γίνουν στο Μπεσλάν τα εγκαίνια ενός σύγχρονου σχολείου – οικοτροφείου, αθλητικής κατεύθυνσης, που θα φέρει το όνομα του, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της περιφέρειας
Πραβομπερεζνί της Βόρειας Οσετίας.

Το σχολείο κατασκευάζεται με συγχρηματοδότηση των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Νορβηγίας. Πριν από λίγες ημέρες, το Μπεσλάν επισκέφθηκαν διπλωμάτες των πρεσβειών των δύο χωρών στη Ρωσία, για να επιβλέψουν την πρόοδο των εργασιών. Η αντιπροσωπεία, μαζί με τον επικεφαλής της περιοχής Πραβομπερεζνί, Ρουσλάν Νταούροφ, επισκέφθηκαν την «Πόλη των Αγγέλων», όπου κατατέθηκαν λουλούδια στο μνημείο «Το Δέντρο της Θλίψης», αλλά και το μαρτυρικό σχολείο.

Το σχολείο - οικοτροφείο «Γιάννης Κανίδης» έχει σχεδιαστεί για να υποδεχτεί 200 μαθητές. Το οικοτροφείο θα μπορεί να φιλοξενεί 72 παιδιά, ενώ έχουν προβλεφθεί μεγάλοι χώροι άθλησης. «Πρόκειται για ένα πολύ καλό σχολείο, που πληρεί όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές», τόνισε ο πρώτος γραμματέας της πρεσβείας της Ελλάδα στη Μόσχα, Δημήτριος Σκαούτας. «Από την ποιότητα των εργασιών φαίνεται ότι οι οικοδόμοι εργάστηκαν με την καρδιά τους, δεν φείδονταν ούτε δύναμη, ούτε χρόνου. Ως εκπρόσωποι των δωρητριών – χωρών, ανυπομονούμε να δούμε τα χαρούμενα πρόσωπα των παιδιών στα επίσημα εγκαίνια του ιδρύματος», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: