Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2010

«Η (ά)γνωστη πόλη» του Σωκράτη Ιορδανίδη


 

Φωτογραφίες από το διάστημα 1950-1975

Μια γνωστή αλλά και συγχρόνως άγνωστη Θεσσαλονίκη, όπου οι γειτονιές κυριαρχούν και το κυκλοφοριακό κομφούζιο απουσιάζει, παρουσιάζεται στην έκθεση φωτογραφίας του Σωκράτη Ιορδανίδη με θέμα «Η (ά)γνωστη πόλη».

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν 38 ασπρόμαυρες φωτογραφίες, στις οποίες ο Σωκράτης Ιορδανίδης αποτύπωσε όψεις της πόλης κατά την περίοδο 1950-1975. Οι περισσότερες από αυτές παρουσιάζονται στο κοινό για πρώτη φορά.

Στις φωτογραφίες του «πρωταγωνιστεί» η Θεσσαλονίκη με σημεία - σύμβολα του κέντρου της: το Λευκό Πύργο, την παλιά παραλία, το λιμάνι, τη Διεθνή Έκθεση, τη Ροτόντα, το Βαρδάρη. Το θεατή εντυπωσιάζουν οι μεγάλοι και ήσυχοι δρόμοι, οι πράσινες πλατείες και τα γεμάτα πεζοδρόμια.

«Μέσα από τις φωτογραφίες αποτυπώνεται μια Θεσσαλονίκη του πρόσφατου παρελθόντος. Ακριβώς γι’ αυτό, η συσχέτιση με το παρόν έχει νόημα. Η Θεσσαλονίκη του 1950 και του 1960 είναι μια πόλη με μεγάλες οδικές αρτηρίες, οι οποίες καλούνταν να καλύψουν εξαιρετικά περιορισμένες ανάγκες. Οι δρόμοι δεν έχουν αλλάξει τόσο όσο θα περιμέναμε, αλλά η χρήση τους είναι αυτή που άλλαξε ριζικά», εξηγεί στο ΑΠΕ- ΜΠΕ η επιμελήτρια της έκθεσης, Αλίκη Τσιρλιάγκου.

Η ίδια προσθέτει ότι μέσα από τις φωτογραφίες αυτές δίνεται στο κοινό η εικόνα για το πώς θα μπορούσαν να είναι τα πράγματα διαφορετικά. «Μας δίνεται η αίσθηση ότι κοιτάμε μέσα από μια μαγική κλειδαρότρυπα το παρελθόν στην πιο αυθεντική εκδοχή του», καταλήγει.

Την έκθεση συνδιοργανώνουν το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, από το αρχείο του οποίου προέρχονται οι φωτογραφίες του Σωκράτη Ιορδανίδη, και το περιοδικό «Παράλλαξη», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Μια αλλιώτικη μέρα, μια μέρα χωρίς αυτοκίνητο».

Την ερχόμενη Τετάρτη η έκθεση θα παρουσιαστεί στις βιτρίνες των καταστημάτων της οδού Μητροπόλεως. Από τις 24 ως τις 30 Σεπτεμβρίου θα φιλοξενηθεί στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Υπαίθριο σινεμά

Με την εγκατάσταση υπαίθριου κινηματογράφου μέσα στην αγορά στο Καπάνι, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης συμμετέχει στις εκδηλώσεις της Τετάρτης με τίτλο «Μια αλλιώτικη μέρα, μια μέρα χωρίς αυτοκίνητο».

Θα προβληθούν δύο ντοκιμαντέρ σχετικά με τη μετακίνηση, το «Μια τρύπα στο νερό» του Μάνου Παπαδάκη και το «Βγήκαμε από τα ρούχα μας» της Έλλης Ζερμπίνη.

Επίσης, σε συνεργασία με το Βρετανικό Συμβούλιο το Φεστιβάλ Κινηματογράφου οργανώνει εκδήλωση με θέμα «Κλιματική αλλαγή και οι φιλικές προς το περιβάλλον μεταφορές», στην αίθουσα «Παύλος Ζάννας».

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: