Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2010

Κακόβουλα λογισμικά και πώς μπορούμε να προστατευτούμε!


Καλημέρα!

Νέα εβδομάδα , νέες εμπειρίες και νέα αρχή στον αγώνα που λέγετε ζωή. Το σαβ/κο πήρα κάποια Email τα οποία με ρώτουσαν για τους ιούς και πώς μπορούν να προστατευτούν οι χρήστες. Έτσι λοιπόν αποφάσισα να γράψω ενα μικρό αρθράκι για αυτά.

Τα Adware , Malware και Spyware είναι τρείς τύποι λογισμικού όπου λειτουργούν στο "παρασκήνιο" παίρνοντας προσωπικές πληροφορίες του χρήστη ή / και καταστρέφοντας κάποια αρχεία του υπολογιστή κάνοντας τον σιγά σιγά να μην λειτουργεί.


Adware
Τα Adware ειναι εφαρμογές οι οποίες παρουσιάζουν στον χρήστη διαφημίσεις βάση κάποιων προσωπικών δεδομένων που συλλέγουν απο τον υπολογιστή ( τελευταία σελίδα που επισκέφτηκε ο χρήστης , θέματα αναζητήσεων κ.α ). Τα Adwares συνήθως έρχονται μαζί με κάποια μικρού κόστους ή δωρεάν προγράμματα που μπορεί να βρεί κάποιος στο Internet. Με αυτό το τρόπο οι προγραμματιστές κρατάνε το κόστος του προγράμματος χαμήλα. Στην εγκατάσταση του προγράμματος στο Licence Agreement αναφέρετε οτι το πρόγραμμα θα έχει Adware αλλα θα μου πείτε .... ποιός τα διαβάζει ?

Malware
Τα Malware είναι ένα κομμάτι λογισμικού που έχει σχεδιαστεί εξ΄ ολοκλήρου για να βλάψει τον υπολογιστή σας. Οι ιοί ειναι τα πιο διαδεδομένα Malware τα οποία εχουν γίνει μάστιγα τα τελευταία χρόνια. Τα Worms και τα Trojans είναι και αυτά Malware αλλης κατηγορίας. Αν και το καθένα Malware λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο , όλα έχουν ένα σκοπό να σας ριμάξουν τον υπολογιστή καταστρέφοντας κάποια σημαντικά αρχεία του λειτουργικού συστήματος σας.

Spyware
Τελευταία κατηγορία ειναι τα Spyware. Η λειτουργία τους μέχρι ένα σημείο βασίζετε στην ίδια αρχή των Adware. Δηλαδή μαζεύουν και αυτά προσωπικές πληροφορίες , μπορούν να αποθηκεύουν τι προγράμματα χρησιμοποιείτε , τι κουμπιά πατάτε και αυτές τις πληροφορίες τις στέλνουν στον δημιουργό του συγκεκριμένου Spyware. Έτσι μπορεί κάποιος χρήστης να χάσει σημαντικές πληροφορίες απο το κωδικό του Facebook του μέχρι τα χρήματα απο τον τραπεζικό του λογαριασμό.

Αφου είδαμε τι ειναι αυτές οι παράξενες λέξεις θα περάσουμε στους τρόπους για να αποφύγετε τέτοιου είδους λογισμικά.

Ποτέ μην ανοίγετε αρχεία ή Email απο άτομα που δεν ξέρετε. Μπορεί να περιέχουν κακόβουλο λογισμικο! Επίσης αν κατεβάζετε Freeware προγράμματα να διαβάζετε το User Licence Agreement οπου οπως ειπαμε παραπάνω μπορεί να αναφέρετε κάποιο Adware. Το να μην εισέρχεστε σε Site που δεν ξέρετε νομίζω οτι είναι αυτονόητο! Τέλος όπως όλοι ξέρουμε καλό θα ήταν να εγκαταστήσετε κάποιου είδους Antivirus ( υπάρχουν και επι πληρωμής αλλα και πολύ καλά δωρεάν ) για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο.


Δρ. Φίλιππος από Gadget-akia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: