Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου 2010

Υπολογιστές- Τα αυριανά μας κατοικίδια ή η καταστροφή μας;

Επηρεασμένος από το σημερινό άρθρο του Δρ Φίλιππου εδώ,  αλλά και από άλλα διαδικτυακά και μη, άρθρα που έπεσαν στην αντίληψη μου για την εξέλιξη της τεχνολογίας, μου ήρθε στο νου ο όρος «βιο-υπολογιστές». Είναι ένας όρος που συνάντησα στο βιβλίο «Εισαγωγή στην Πληροφορική» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και σκέφτηκα να σας παραθέσω μερικά στοιχεία.

Αφορά την λεγόμενη 6η γενιά υπολογιστών και πρόκειται να αλλάξει τα δεδομένα στον κόσμο των ηλεκτρονικών γενικότερα, γιατί όπως έχουμε δει, ότι συμβαίνει στον κόσμο των υπολογιστών επηρεάζει τα πάντα στον τομέα της τεχνολογίας. Η ανάπτυξη των βιο-υπολογιστών βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο εδώ και μερικά χρόνια, από τις εταιρίες του χώρου.

Οι βιο-υπολογιστές θα χρησιμοποιούν αντί για ολοκληρωμένα κυκλώματα (chips), ζωντανούς μοριακούς οργανισμούς στη μνήμη και θα μεταφέρουν πληροφορίες ένα εκατομμύριο φορές πιο γρήγορα από τα σημερινά κυκλώματα. Αξίζει να σημειώσουμε πως ένα κυβικό εκατοστό οργανικών μορίων, έχει περίπου 10 εκατομμύρια φορές περισσότερη χωρητικότητα σε σύγκριση με ένα σύγχρονο chip μνήμης. Το επόμενο βήμα λοιπόν είναι η κατασκευή του «βιοκυκλώματος» (bio-chip), που βασίζεται σε «ζωντανά» μόρια, όπως αυτά που υπάρχουν στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Η λειτουργία του βιο-κυκλώματος βασίζεται στο ότι οι κινήσεις και οι συνδυασμοί μορίων ελέγχονται με φόρτιση του οργανικού μορίου με ηλεκτρικό ρεύμα ασθενούς έντασης, έτσι ώστε το μόριο να συμπεριφέρεται ως ηλεκτρικός διακόπτης. Με τη μεταφορά του ρεύματος προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση, το οργανικό μόριο θα λειτουργεί ως δυαδική λυχνία.

Τα μόρια που μελετούνται είναι η αιμοσφαιρίνη (η οποία είναι πρωτεΐνη του αίματος και μεταφέρει οξυγόνο στους ιστούς) και οι πρωτεΐνες. Τα πρώτα βήματα για τον έλεγχο μικροοργανισμών με ολοκληρωμένα κυκλώματα έχουν ήδη γίνει με επιτυχία. Οι βιο-υπολογιστές (bio-computers) βασίζονται κυρίως σε οργανικά υλικά όπως είναι οι πρωτεΐνες και η χλωροφύλλη αλλά και σε νευρωνικά δίκτυα με μαζικό παραλληλισμό.

Το όλο θέμα έχει τρομερές προεκτάσεις τόσο τεχνολογικές, όσο και ηθικές. Από πού αρχίζουν και που τελειώνουν θα το αφήσω στη φαντασία σας. Ενδεικτικά μπορώ να σκεφτώ πως η εποχή που διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές θα ταυτίζονται με το DNA μας ή που « θα ψήνουμε μία μπριτζόλα και για το pc μας», ίσως δεν είναι μακριά. Αν θέλετε και λίγη συνωμοσιολογία, το bio-chip θέλουν να το εμφυτεύσουν και στους ανθρώπους. Το πώς θα καταλήξει το όλο ζήτημα θα το δούμε.