Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου 2010

Το ΝΑΤΟ έμπορος ναρκωτικών!

Στη Μ. Βρετανία φουντώνει σκάνδαλο γύρω από την ενδεχόμενη συμμετοχή των ντόπιων στρατιωτικών στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών από το Αφγανιστάν.

Αυτό το σκάνδαλο ξεφεύγει πολύ από τα πλαίσια των βρετανικών προβλημάτων και μας αναγκάζει να αντικρύσουμε με νέο τρόπο την παγκόσμια πολιτική όλης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, θεωρεί ο σχολιαστής μας Πιότρ Ισκεντέροφ.

Στα λόγια η ηγεσία του ΝΑΤΟ θέτει την επιχείρηση στο Αφγανιστάν και τη συνεργασία με τη Ρωσία σε θέση προτεραιότητας. Όμως από την άλλη οι Βρυξέλλες ευγενικά αλλά σταθερά πνίγουν τις ρωσικές πρωτοβουλίες για την από κοινού επίλυση του πιό οδυνηρού σήμερα για το Αφγανιστάν και την Ευρώπη προβλήματος, του αυξανόμενου λαθρεμπορίου ναρκωτικών απ΄αυτή τη χώρα. Μάλιστα στην έδρα του ΝΑΤΟ δικαιολογούν τη σημαντική αύξηση των προμηθειών ναρκωτικών από το Αφγανιστάν για πολιτικές σκοπιμότητες, είπε σε συνέντευξη που έδωσε στη " Φωνή της Ρωσίας" ο Διευθυντής του Ρωσικού Ινστιτούτου πολιτικών ερευνών Σεργκέι Μάρκοφ:

«Οι νατοϊκοί δεν αγωνίζονται εναντίον του λαθρεμπορίου ναρκωτικών, γιατί φοβούνται... Το ζήτημα είναι ότι η παραγωγή ναρκωτικών αποτελεί εξαιρετικά σημαντικό και πολύ συμφέρον κλάδο της αγροτικής οικονομίας του Αφγανιστάν. Αν καταστραφούν οι φυτείες οπιούχας παπαρούνας, εκατομμύρια Αφγανοί θα μισούν περισσότερο τους νατοϊκούς, Βρετανούς και Αμερικανούς και θα πολεμούν εναντίον τους. Οι ναρκοβαρόνοι είναι διοικητές εκστρατείας και οι νατοϊκοί θέλουν να έχουν μ΄ αυτούς και με τους αρχηγούς των φυλών φιλικές σχέσεις, ώστε να μην τους επιτίθενται. Τέτοιος συμβιβασμός υπάρχει».

Ωστόσο αυτός ο συμβιβασμός μαζί με τις πολλαπλασιαζόμενες ειδήσεις για την άμεση συμμετοχή των δυτικών ειρηνευτών στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών μάλιστα με τη χρησιμοποίηση της Πολεμικής Αεροπορίας του ΝΑΤΟ - μας επιτρέπουν να υπενθυμίσουμε όχι μόνο πολιτικούς, αλλά και χρηματιστικούς λόγους. Και αμέσως προβάλλει το ερώτημα - για ποιά συνεργασία με τη Ρωσία για το Αφγανιστάν κάνει λόγο ο επικεφαλής της Συμμαχίας Άντερς Φογκ Ράσμουσεν; Εκτός αυτού το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να βλέπει την επιχείρησή του στο Αφγανιστάν από ευρύτερη γεωπολιτική άποψη - υπενθύμισε στη " Φωνή της Ρωσίας" ο υπεύθυνος συντάκτης της «Ανεξάρτητης στρατιωτικής επισκόπησης Βίκτωρ Λιτόβκιν:

«Δυστυχώς, το ΝΑΤΟ δεν θέλει να συνεργάζεται με τον Οργανισμό του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ), απλώς δεν τον αναγνωρίζει ως οργανισμό, ο οποίος θα μπορούσε να το βοηθήσει στην καταπολέμηση της απειλής των ναρκωτικών και γενικά της διεθνούς τρομοκρατίας στο Αφγανιστάν. Ας σημειωθεί ότι όλα τα κράτη, που γειτονεύουν με το Αφγανιστάν από τα βόρεια, είναι μέλη του ΟΣΣΑ και μιά τέτοια κοινή δραστηριότητα θα μπορούσε να συμβάλει στην αποτελεσματικότερη καταπολέμηση τόσο της απειλής των ναρκωτικών, όσο και της διεθνούς τρομοκρατίας».

Μπορούμε να υποθέσουμε, γιατί οι νατοϊκοί δεν θέλουν να συνεργαστούν με τη Ρωσία και τον Οργανισμό του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών στο Αφγανιστάν. Εκτός της απροθυμίας να μην επιτρέψουν πρόσβαση σε κάποιους άλλους στη σφαίρα των γεωπολιτικών τους συμφερόντων, απλώς φοβούνται οποιαδήποτε ξένα μάτια και επικίνδυνο για τον εαυτό τους έλεγχο.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: