Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου 2010

Οι συνομιλίες της Καμπούλ με τους ταλιμπάν - νέα μέγγενη για το Μπαράκ Ομπάμα

«Οι ΗΠΑ θα αναθεωρήσουν την πολιτική τους στο Αφγανιστάν, αν ως το Δεκέμβριο δεν αποφέρει αποτελέσματα». Αυτή η δήλωση του αρχηγού του Πενταγώνου Ρόμπερτ Γκέιτς κοινοποιήθηκε παράλληλα με την απόφαση του Προέδρου του Αφγανιστάν να συνάψει στρατηγική συμφωνία για εκεχειρία με τους ταλιμπάν.

Ο υπουργός Άμυνας έκανε την αναγκαστική του ομολογία μετά την περιοδεία επιθεώρησης που πραγματοποίησε την περασμένη βδομάδα στην αφγανική επαρχία Κανταχάρ - προπύργιο του ριζοσπαστικού κινήματος «Ταλιμπάν». Εκεί τα στρατεύματα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ αναπτύσσουν τη μεγαλύτερη σε όλη τη διάρκεια της αφγανικής εκστρατείας επίθεση εναντίον των τρομοκρατών.

Ωστόσο, όπως φαίνεται, βεβαιότητα για τη στρατιωτική επιτυχία της δεν υπάρχει. Δεν αποκλείεται ότι ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι σήμερα να αποτελεί για τις ΗΠΑ ένα είδος μαγικής ράβδου, που μπορεί να τις βγάλει από τη δύσκολη θέση. Ήδη είναι πρόθυμος να συμφιλιωθεί με τους ταλιμπάν, για τη διεξαγωγή συνομιλιών με τους οποίους έχει συστήσει το Συμβούλιο Ειρήνης.

Οι αποτυχίες στο αφγανικό μέτωπο τον τελευταίο καιρό ανάγκασαν τους Αμερικανούς όλο και συχνότερα να παραβλέπουν τις ερωτοτροπίες της Καμπούλ με τους ταλιμπάν. Η δε δημιουργία διαπραγματευτικού μηχανισμού αποτέλεσε νέα υποχώρηση από μέρους της Ουάσιγκτον στην προσπάθεια να σώσει το γόητρό της, εφόσον ο Χαμίντ Καρζάι δεν θα μπορούσε να διατυπώσει πρωτοβουλία για τη σύσταση του Συμβουλίου Ειρήνης χωρίς τη συγκατάθεση των Αμερικανών.

Στο μεταξύ οι ταλιμπάν έχουν ήδη σφίξει την κυβέρνηση Μπαράκ Ομπάμα σε σκληρή μέγγενη. Τον Ιούνιο οι ρεπουμπλικανοί στο κογκρέσο έκαναν έντονες επικρίσεις για το ότι στα χέρια των ταλιμπάν καταλήγει μέρος από τα χρήματα, που χορηγούνται από τις αφγανικές εταιρίες-προμηθευτές τροφίμων και όπλων στα αμερικανικά στρατεύματα. Εκτός αυτού, όπως αποδείχτηκε, το Πεντάγωνο συνάπτει συμφωνίες με μεσιτικές εταιρίες, οι επικεφαλής των οποίων είναι συγγενείς του Χαμίντ Καρζάι, οι οποίοι έχουν στενές σχέσεις με τους ταλιμπάν.

Δεν αποκλείεται ότι αυτό το σκάνδαλο έχει κοστίσει τη θέση στο διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν στρατηγό Στάνλι Μακκρίσταλ. Ο διάδοχός του σ΄ αυτό το αξίωμα Ντέβιντ Πέτρεους άρχισε με διπλάσια ενέργεια τις προσπάθειες σύλληψης και εξόντωσης των ηγετών του «Ταλιμπάν». Γι΄αυτό το σκοπό χρειάζεται χρόνος, τον οποίο ο Λευκός Οίκος δεν έχει, θεωρεί ο εμπειρογνώμονας του Ινστιτούτου Ασιανολογίας Βίκτωρ Κόργκουν:

«Η νέα αμερικανική στρατηγική του Μπαράκ Ομπάμα προς το παρόν δεν αποδίδει και από την άλλη πλησιάζει η δηλωμένη ημερομηνία απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες, κατά την άποψή μου, δεν θα είναι έτοιμες γι΄αυτή την απόσυρση. Γι΄αυτό οι Αμερικανοί έχουν νευρικότητα. Πολύ περισσότερο που οι Αφγανοί ετοιμάζουν συνθήκες για τις συνομιλίες με τους ταλιμπάν. Οι Αμερικανοί ως τον τελευταίο καιρό αντιτίθεντο σε τέτοιου είδους απευθείας επαφές. Γι΄αυτό σήμερα προσπαθούν να αναθεωρήσουν τη νέα τους στρατηγική. Και ίσως, να παρατείνουν το χρονοδιάγραμμα απόσυρσης των στρατευμάτων από αυτή τη χώρα».

Υπό την πίεση των δημοκρατικών ο Μπαράκ Ομπάμα έχει εξαγγείλει την έναρξη της αποχώρησης από το Αφγανιστάν το καλοκαίρι του 2011. Στο μεταξύ οι στρατιωτικοί ήδη από σήμερα απαιτούν από το Λευκό Οίκο να μη βιάζεται σε ό,τι αφορά την απόσυρση των στρατευμάτων. Εφόσον οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν ούτε στρατιωτική, ούτε διπλωματική νίκη στο Αφγανιστάν. Από αυτό ακριβώς απορρέει η προφανής επιθυμία της Καμπούλ να συνάψει στρατηγική συμφωνία με τους ταλιμπάν για εκεχειρία.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: