Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου 2010

"Νίκη των πολιτικών θέσεων του Ερντογάν στο δημοψήφισμα"

Γιορτή της Δημοκρατίας χαρακτήρισε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τη σημερινή μέρα, με δεδομένη την υπεροχή του "ναι" με ποσοστό 58% στο σημερινό δημοψήφισμα.

Με καταμετρημένο το 99% των ψήφων, η συμμετοχή στο δημοψήφισμα ήταν 77,5%, πράγμα που υπογράμμισε ιδιαίτερα ο Ερντογάν σχολιάζοντας το αποτέλεσμα.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε επίσης ότι "απόψε ηττήθηκε η αντίληψη που τάσσεται υπέρ των στρατιωτικών πραξικοπημάτων. Ηττήθηκε η αντίληψη που αντιστέκεται στην αλλαγή και σε αυτά που θα επιφέρει η αλλαγή".

"Η ισχύς της εθνικής βούλησης θα εμποδίσει κάθε είδους βρώμικα σχέδια" είπε ο Ερντογάν και σημείωσε ότι "δεν πρόκειται για νίκη του κόμματός μας, αλλά για νίκη της Δημοκρατίας. Δεν παρέλειψε όμως να τονίσει το εξής: "Ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης είχε χαρακτηρίσει το δημοψήφισμα, ψήφο εμπιστοσύνης. Είμαι περίεργος πώς θα χαρακτηρίσει τη διαδικασία από εδώ και πέρα".

Εκτός από την έγκριση της πρόσφατης τροποποίησης του συντάγματος, το αποτέλεσμα σημαίνει σημαντική νίκη για το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Ως προς την αντιπολίτευση, ο αρχηγός του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί σε γραπτή ανακοίνωσή του κατηγόρησε το κυβερνών για χρήση αθέμιτων μέσων κατά την εκστρατεία και ζήτησε τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών το συντομότερο δυνατό. Οι εκλογές πρόκειται να γίνουν τον Ιούλιο του 2011, αν και ενδέχεται να επισπευσθούν κατά μερικούς μήνες.

Με το αποτέλεσμα αυτό ενισχύεται πολύ ο Ερντογάν, όχι μόνο με βάση την προοπτική των εκλογών, αλλά και υπό την έννοια της σύνταξης νέου συντάγματος που ευαγγελίζεται για μετά τις εκλογές.

Περίπου το 60% των Τούρκων ψηφοφόρων είπε "ναι" στην αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία θα δώσει περισσότερη δύναμη στο ισλαμικό-συντηρητικό κόμμα απέναντι στην αντιπολίτευση και τον στρατό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τηλεοπτικών δικτύων.

Οι εκτιμήσεις του τηλεοπτικού δικτύου συνεχούς ενημέρωσης NTV βασίζονται στο περίπου 70% των ψήφων που έχουν καταμετρηθεί και δίνουν ένα μεγάλο προβάδισμα στο "ναι" με το 59% των ψήφων, έναντι ενός 41% για το "όχι".

Το CNN-Turk κάνει μια προβολή που δίνει ένα 57% στο "ναι".

Νωρίτερα, το απόγευμα έκλεισαν οι κάλπες για το δημοψήφισμα σχετικά με τις αλλαγές τις οποίες εισήγαγε η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν στο Σύνταγμα που κληροδότησε στην Τουρκία το στρατιωτικό πραξικόπημα της 12ης Σεπτεμβρίου του 1980.

Η εκλογική επιτροπή απαγόρευσε τη μετάδοση των αποτελεσμάτων μέχρι τις 9 μμ (τοπική ώρα), αλλά τελικώς τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να ξεκινήσουν να μεταδίδονται από τις 6 μμ.

Το δημοψήφισμα θεωρείται από πολλούς ως ψήφος εμπιστοσύνης προς το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης πριν από τις γενικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν τον επόμενο χρόνο.

Εάν επικρατήσει το "ναι", όπως αναμένεται, θα πρόκειται για μεγάλη νίκη του κυβερνώντος κόμματος, το οποίο βρίσκεται στην εξουσία από το 2002.

Ερευνα του ινστιτούτου KONDA αναφέρει ότι οι μεταρρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων και η αμφιλεγόμενη πρόταση για αλλαγές στο δικαστικό σύστημα, θα εγκριθούν καθώς θα επικρατήσει το "ναι" με 56.8% κατά το σημερινό δημοψήφισμα που θεωρείται κρίσιμο για τον Ερντογάν εν όψει των βουλευτικών εκλογών τον επόμενο χρόνο.

Ωστόσο, το KONDA αναφέρει ότι το εκλογικό σώμα παραμένει αναποφάσιστο. Προηγούμενες δημοσκοπήσεις στη διάρκεια της εβδομάδας έδειξαν ότι το αποτέλεσμα θα είναι αμφίρροπο με μία από αυτές να προβλέπει, μάλιστα, οριακή ήττα για το πακέτο μεταρρυθμίσεων και με μία άλλη να αναφέρει ότι θα υπερψηφιστεί αλλά οριακά.

Ο Ερντογάν υποστηρίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις θα φέρουν το Σύνταγμα, το οποίο ψηφίστηκε μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980, πιο κοντά σε εκείνα των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην οποία επιδιώκει να ενταχθεί η Τουρκία.

Επεισόδια

Με μικρής έκτασης επεισόδια, ειδικά στη Νοτιοανατολική Τουρκία ολοκληρώθηκε στις 5 το απόγευμα η ψηφοφορία για το δημοψήφισμα στην Τουρκία.

Επεισόδια και συλλήψεις υπήρξαν σε νομούς της Νοτιοανατολικής Τουρκίας και στη Μερσίνα. Ενδιαφέρον γεγονός της ψηφοφορίας ήταν το ότι ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δεν κατάφερε να ψηφίσει, πράγμα που οφείλεται σε ένα λάθος ως προς τη διεύθυνση της κατοικίας όπου διαμένει στην Κωνσταντινούπολη, όπου και επρόκειτο να ψηφίσει. Το κόμμα ανακοίνωσε ότι χωρίς να το γνωρίζει ο Κιλιτσντάρολγου, οι αρχές είχαν ενημερωθεί για αλλαγή διεύθυνσής του, με αποτέλεσμα να αφαιρεθεί το όνομά του από τους εκλογικούς καταλόγους.

Η απαγόρευση μετάδοσης των αποτελεσμάτων που έχει επιβάλει η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή θα αρθεί στις εννιά το βράδυ. Αν και αναμένεται να εκδώσει ανακοίνωση το Συμβούλιο για την άρση της απαγόρευσης νωρίτερα.

Πηγή

***Αλήθεια "Δημοκράτες" της βουλής, εδώ στην Ελλάδα πότε θα γίνει κάποιο Δημοψήφισμα; Αλλά ξέχασα, είναι ανώριμος ο Ελληνικός λαός κύριε Παπανδρέου για να παίρνει αποφάσεις.

Όσο για το δημοψήφισμα στην Τουρκία δεν πρέπει να μας απασχολεί διότι τι Κεμαλιστές, τι Ισλαμιστές με εμάς την ίδια πολιτική θα ακολουθούν. Ίσα ίσα τώρα θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί γιατί οι στρατηγοί τους θα έχουν "φαγούρα". Μακάρι να στρώσουν τα πράγματα αλλά δεν το βλέπω.

Δεν υπάρχουν σχόλια: