Δευτέρα, 6 Σεπτεμβρίου 2010

Ακυρώθηκε η εκτόξευση «ερασιτεχνικού» πυραύλου με ανδρείκελο ως επιβάτη

Τεχνικό πρόβλημα της τελευταίας στιγμής εμπόδισε την εκτόξευση ενός «αυτοσχέδιου» πυραύλου που κατασκεύασαν Δανοί ιδιώτες. Ο Heat-1X, πρωτότυπο ενός φθηνού συστήματος για την εκτόξευση φορτίων και αστροναυτών σε τροχιά, θα μετέφερε ένα ανδρείκελο σε ύψος 30 χιλιομέτρων.

Η Copenhagen Suborbitals, μια μη κερδοσκοπική εταιρεία που ίδρυσαν λάτρεις του Διαστήματος, έχει περιθώριο να επαναλάβει την προσπάθεια μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου.

Αν δεν προλάβει εντός αυτής της προθεσμίας που της έχει δώσει η κυβέρνηση, θα πρέπει να περιμένει μέχρι το 2011.

Μόνο ένα μικρό σύννεφο καπνού εμφανίστηκε στο κάτω μέρος του Heat-1X όταν η αντίστροφη μέτρηση έφτασε στην «ώρα μηδέν» το μεσημέρι της Κυριακής. Ο έλεγχος που ακολούθησε έδειξε ότι η βαλβίδα που ελέγχει τη ροή υγρού οξυγόνου είχε παγώσει και δεν λειτουργούσε.

Ο πύραυλος βασίζεται σε έναν «υβριδικό» σχεδιασμό που καίει στερεό πολυπροπυλένιο με υγρό οξυγόνο. Στην κορυφή του βρίσκεται μια σφραγισμένη κάψουλα που φιλοξενούσε το ανδρείκελο, όμοιο με αυτά που χρησιμοποιούνται σε ασκήσεις της πυροσβεστικής.

Εφόσον πραγματοποιηθεί με επιτυχία η εκτόξευση του πρωτότυπου, η Copenhagen Suborbitals ελπίζει να στείλει επανδρωμένο πύραυλο στο Διάστημα σε περίπου 10 χρόνια.

Ο Heat-1X επρόκειτο να αναχωρήσει από μια μικρή πλωτή εξέδρα, η οποία στήθηκε με ειδική άδεια έξω από το νησί Μπόρνχολμ της Βαλτικής, στο χώρο ενός στρατιωτικού πεδίου δοκιμών.

Μετά την ολοκλήρωση της πτήσης, θα έπεφτε στη θάλασσα με αλεξίπτωτο.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: