Κυριακή, 5 Σεπτεμβρίου 2010

Έταιρείες-βιτρίνα έστησε η Blackwater για να συνεχίσει τη συνεργασία με τις ΗΠΑ

Η διαβόητη για τη δράση της στο Ιράκ εταιρεία μισθοφόρων Blackwater δημιούργησε περισσότερες από 30 εταιρείες-βιτρίνες προκειμένου να συνεχίσει να παίρνει από τη κυβέρνηση των ΗΠΑ συμβόλαια προστασίας, αναφέρει έρευνα του Κογκρέσου.

Πολλές από τις επιχειρήσεις της Xe Services, όπως έχει μετονομαστεί η Blackwater, εδρεύουν σε φορολογικούς παραδείσους, αποφεύγοντας σε μεγάλο μέρος τον έλεγχο από την αμερικανική κυβέρνηση για τις ούτως ή άλλως απόρρητες δραστηριότητες της προστασίας των ευαίσθητων στόχων.

Από το 2001 η εταιρεία έλαβε πάνω από 600 εκατομμύρια δολάρια σε συμφωνίες για την προστασία Αμερικανών αξιωματούχων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Επιπλέον, στο δυναμικό της είχε ενταχτεί πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της CIA που κατά τους New York Times οργάνωσε μία μικρή μυστική υπηρεσία με συμμετοχή στην αναζήτηση του Οσάμα μπιν Λάντεν.

Η δράση της στο Ιράκ έλαβε τέλος το 2007 όταν μέλη της Blackwater δολοφόνησαν τουλάχιστον 17 άμαχους Ιρακινούς στη Βαγδάτη, αναγκάζοντας την ιρακινή κυβέρνηση να αναστείλει την παρουσία των ξένων εταιρειών προστασίας.

Παραταύτα, η CIA έχει συνάψει συμβόλαια ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων με την Xe, παρά τις αντιδράσεις μελών του Κογκρέσου για το αμαρτωλό παρελθόν της. Μάλιστα η έρευνα του Κογκρέσου άρχισε ακριβώς μετά τη δολοφονία δύο Αφγανών από μέλη της Xeπου προστάτευαν στρατιωτικό προσωπικό στη χώρα.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: