Πέμπτη, 26 Αυγούστου 2010

Σύγκρουση δύο F-16 στον αέρα στην Κρήτη

Στον αέρα συγκρούστηκαν πριν από λίγη ώρα δύο αεροσκάφη τύπου F-16 νότιοδυτικά της Κρήτης κοντά στο Γαιδουρονήσι.

Πρόκειται για ένα μονοθέσιο και ένα διθέσιο αεροσκάφος της 340 Μοίρας "Αλεπού" και αφορά F-16C Block 52+ και την διθέσια έκδοση "D"

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τουλάχιστον ο ένας από τους τρεις χειριστές κατάφερε να κάνει χρήση του συστήματος αυτόματης εκτίναξης. Δυνάμεις του Στρατού σπεύδουν στο σημείο που έχουν καταπέσει τα δύο αεροσκάφη.

***Ζωντανοί οι πιλότοι.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες διασώθηκαν κάνοντας χρήση του συστήματος αυτόματης εκτίναξης, αλλά έχουν βρεθεί μόνο οι δύο. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο πιλότοι περισυνελέγησαν από αλιευτικό σκάφος και ένα σκάφος που Λιμενικού. Πληροφορίες κάνουν λόγο για σοβαρό τραυματισμό ενός από τους διασωθέντες..

Δυνάμεις του Λιμενικού και του Π.Ν. σπεύδουν στο σημείο που έχουν καταπέσει τα δύο αεροσκάφη. Ήδη επιχειρούν ένα C-130, ένα Super Puma από την Ρόδο και ένα ΑΒ-2-5 SAR.

Με το συγκεκριμένο δυστύχημα, η ΠΑ έχει χάσει συνολικά 4 αεροσκάφη F-16C Block 52+ από τότε που παρελήφθησαν τα αεροσκάφη τον Ιούλιο του 2004 (οι παραδόσεις είχαν ξεκινήσει στις 5 Μαίου του 2003).

Το πρώτο δυστύχημα με νεκρό τον Σμηναγό Κωνσταντίνο Ηλιάκη συνέβη στις 23 Μαίου του 2006 όταν συγκρούστηκε με τουρκικό F-16. Η δεύτερη απώλεια F-16C Block 52+ της 337Μ έγινε τη νύκτα της 5ης Δεκεμβρίου του 2007 όπου η ΠΑ θρήνησε άλλο ένα νεκρό τον Σμηναγό Αθανάσιο Μπατσαρά.

***Χειρουργείται ο ένας πιλότος - Αγνοείται ο τρίτος - Καμία ενημέρωση από ΥΠΕΘΑ & ΓΕΑ!

Μέσα σε όλο αυτό το τραγικό συμβάν και είχαμε κι ένα απίστευτο: Για πρώτη φορά στην ιστορία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του ΓΕΑ, δύο ολόκληρες ώρες μετά το δυστύχημα, στις 16.00 ώρα Ελλάδος δεν έχει ανακοινωθεί το παραμικρό, ούτε από το γραφείο Τύπου του ΓΕΑ (το οποίο πρέπει να πάρει έγκριση από την πολιτική ηγεσία), ούτε από την Διεύθυνση Ενημέρωσης του υπουργείου, ούτε από το ΓΕΕΘΑ, ούτε από πουθενά!

Ολες οι ειδήσεις που διαβάζετε για το θέμα στο defencenet.gr και σε άλλα μέσα ενημέρωσης είναι από παράπλευρες πηγές! Πραγματικό αίσχος που δεν τιμά κανέναν, πολιτικό στέλεχος ή αξιωματικό, στο κτίριο της Μεσογείων.

Για κάποια ώρα υπήρχε η εντύπωση ότι το αλιευτικό είχε ανασύρει από την θάλασσα δύο πιλότους και όχι έναν, έτσι διαδόθηκε ότι είχαν σωθεί και οι τρεις κάτι που δεν φαίνεται δυστυχώς να επιβεβαιώνεται..

*** Νεκρός εντοπίσθηκε ο τρίτος πιλότος

Όσον αφορά τον τρίτο πιλότο δυστυχώς ευρέθη λίγο πριν από τις 17.00 νεκρός νοτιοδυτικά της νήσου Χρυσή. Οι άλλοι δυο διασωθέντες νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο της Ιεράπετρας.
*** Λόγω του ότι οι πληροφορίες για το θέμα "τρέχουν" συνέχεια τα αστεράκια υποδηλώνουν οτιδήποτε καινούριο προκύπτει.

Δυστυχώς οι εξελίξεις δεν ήταν καλές για την οικογένεια της πολεμικής μας αεροπορίας και την οικογένεια ενός ανθρώπου. Από εδώ αισθάνομαι την ανάγκη να εκφράσω τα συλλυπητήρια μου στην οικογένεια ενός ακόμη νεκρού ήρωα.

Πάντως αν και δεν σχετίζονται μεταξύ τους τον τελευταίο καιρό έχουμε αρκετά περιστατικά με νεκρούς στις ένοπλες δυνάμεις. Μήπως πρέπει εκεί στο υπουργείο να το εξετάσουν το θέμα λίγο πιο εξονυχιστικά;

Δεν υπάρχουν σχόλια: