Σάββατο, 14 Αυγούστου 2010

Μήπως υπήρχαμε νωρίτερα;

ΛΟΝΔΙΝΟ
Οι πρόγονοί μας χρησιμοποιούσαν εργαλεία προκειμένου να κόψουν κρέας και να τραφούν περί τα 800.000 χρόνια νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε. Σημάδια που εντοπίστηκαν επάνω σε απολιθωμένα οστά ζώων τα οποία ανακαλύφθηκαν στην Αιθιοπία μαρτυρούν ότι οι μακρινοί συγγενείς μας είχαν λάβει τον ρόλο του... χασάπη χρησιμοποιώντας πέτρινα εργαλεία ήδη πριν από 3,4 εκατομμύρια χρόνια.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν, όπως αναφέρουν στην επιθεώρηση «Νature», ερευνητές του Ινστιτούτου Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Μαξ Πλανκ στη Λειψία της Γερμανίας. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τα πρώτα στοιχεία σχετικά με το ότι ο Αustralopithecus afarensis, το ανθρωποειδές αυτό που έχει γίνει γνωστό σε παγκόσμιο επίπεδο μέσω του διάσημου πλέον απολιθώματος Λούσι, χρησιμοποιούσε εργαλεία. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι επρόκειτο για τον Α. afarensis καθώς ήταν το μόνο είδος ανθρωποειδών που ζούσε στην περιοχή όπου ανακαλύφθηκαν τα ευρήματα εκείνη την εποχή.

«Αυτό που καταφέραμε είναι να γυρίσουμε πίσω τον χρόνο σε ό,τι αφορά δύο θεμελιώδεις συμπεριφορές που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη- τη χρήση εργαλείων και την κατανάλωση κρέατος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της μελέτης Σάνον Μακ Φέρον και πρόσθεσε: «Τα νέα αυτά ευρήματα μας κάνουν να ξανασκεφτούμε αν η χρήση εργαλείων,η κατανάλωση κρέατος και η αρχή του γένους μας Ηomo συνέβησαν ταυτόχρονα πριν από περίπου 2,5 εκατομμύρια έτη, όπως πιστευόταν ως σήμερα».

Οι ερευνητές ανακάλυψαν το πλευρό ενός ζώου με μέγεθος αγελάδας και το μηριαίο οστό μιας αντιλόπης με μέγεθος αίγας. Η επιφάνεια και των δύο οστών φέρει σημάδια που δείχνουν χρήση πέτρινων εργαλείων.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: