Κυριακή, 22 Αυγούστου 2010

Υποθαλάσσιο πέπλο στον Κόλπο του Μεξικού

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Η διαρροή πετρελαίου από την υποθαλάσσια γεώτρηση της ΒΡ στον Κόλπο του Μεξικού σταμάτησε, αλλά έγκυροι και ανεξάρτητοι αμερικανοί ωκεανολόγοι προειδοποιούν: ένα μαύρο υποθαλάσσιο «πέπλο» υδρογονανθράκων έχει ήδη απλωθεί και αιωρείται κοντά στον βυθό διαψεύδοντας προηγούμενες εκτιμήσεις ότι η περιβαλλοντική ζημιά «δεν είναι και τόσο μεγάλη».

Ερευνητές του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Γουντς Χόουλ, του μεγαλύτερου ιδιωτικού μη κερδοσκοπικού ινστιτούτου ωκεανογραφικών ερευνών στον κόσμο, εντόπισαν σε βάθος 900 μέτρων κάτω από την επιφάνεια ένα τεράστιο μείγμα υδρογονανθράκων και πετρελαίου μήκους 35 χλμ., πλάτους 1,9 χλμ. και ύψους 200 μέτρων- κάτι ανάμεσα σε «πέπλο» και «σύννεφο» με εκατομμύρια πολυδιασπασμένα κομματάκια.

Οι ωκεανογράφοι, σε μελέτη του βυθού που διεξήχθη μεταξύ 19 και 28 Ιουνίου, επιβεβαιώνουν ότι το μείγμα αυτό προέρχεται από τη διαρροή που ξεκίνησε στις 20 Απριλίου, όταν εξερράγη η πλωτή εξέδρα «Ντιπγουότερ Οράιζον», αποκλείοντας παράλληλα κάθε ενδεχόμενο το συγκεκριμένο «πέπλο» να έχει δημιουργηθεί από κάποιο φυσικό αίτιο.

«Διερευνήσαμε τη σύνθεση αλλά και την προέλευση του υποθαλάσσιου αυτού συννέφου, το οποίο δεν αποτελείται από καθαρό πετρέλαιο αλλά από συστατικά πετρελαίου» τόνισε ο επικεφαλής της επιστημονικής αποστολής των ωκεανογράφων Ρίτσαρντ Καμίλι, ο οποίος συνέταξε κι ένα σχετικό άρθρο που δημοσιεύτηκε στην αμερικανική επιστημονική επιθεώρηση «Science», που κυκλοφόρησε χθες. Οι επιστήμονες εξέφρασαν τη (δυσοίωνη) σιγουριά ότι «το πέπλο αυτό θα παραμείνει κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη η ΒΡ κατηγορείται από την εταιρεία Τransocean, στην οποία ανήκε η μοιραία πλατφόρμα «Ντιπγουότερ Οράιζον», για απόκρυψη βασικών δεδομένων σχετικά με την έκρηξη στον Κόλπο του Μεξικού.

«Η ΒΡ συνεχίζει να δείχνει την απροθυμία της, αν όχι την απόλυτη άρνησή της, να δώσει ακόμη και τις πιο βασικές πληροφορίες στην Τransocean» υποστηρίζει ο δικηγόρος της εταιρείας Στίβεν Ρόμπερτς σε έγγραφο που απέστειλε σε πολλά μέλη της κυβέρνησης του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα προσθέτοντας ότι «η ΒΡ παρακρατεί αποδεικτικά στοιχεία σε μια προσπάθεια να αποτραπεί οποιαδήποτε άλλη έρευνα που δεν διεξάγεται από εκείνη». Η ίδια η ΒΡ, σε επίσημη ανακοίνωσή της, απορρίπτει τις κατηγορίες κάνοντας λόγο για «άστοχους και παραπλανητικούς ισχυρισμούς».

Εν τω μεταξύ ο υπουργός Περιβάλλοντος του Μεξικού Χουάν Ραφαέλ Ελβίρα ανακοίνωσε ότι οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Μεξικού θα πραγματοποιήσουν από κοινού μια πρώτη ενδελεχή έρευνα της πετρελαιοκηλίδας. Σύμφωνα με τον υπουργό οι Αρχές των δύο χωρών θα συναντηθούν στο τέλος Σεπτεμβρίου προκειμένου να προετοιμάσουν αυτή τη μελέτη.

«Εχουμε μια πολιτική συμφωνία με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για τον τρόπο που θα πραγματοποιήσουμε ιστορικά την πρώτη αξιολόγηση της περιβαλλοντικής επίδρασης στον Κόλπο του Μεξικού» δήλωσε ο κ. Ελβίρα καταλήγοντας εμφατικά ότι «η πετρελαιοκηλίδα μπορεί να μη φτάσει ποτέ στα χωρικά ύδατα του Μεξικού, αλλά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα καταστροφών στα μεξικανικά θαλάσσια οικοσυστήματα».

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: