Παρασκευή, 27 Αυγούστου 2010

Καρκίνο προκαλεί το χρώμιο στα Οινόφυτα

Τα αποτελέσματα μελέτης καταδεικνύουν αυξημένη θνησιμότητα στους κατοίκους της περιοχής
ΜΑΧΗ ΤΡΑΤΣΑ

Επιδημιολογική έρευνα επιβεβαιώνει τους φόβους για πιθανή σύνδεση του εξασθενούς χρωμίου με εμφάνιση καρκίνου στον άνθρωπο. Τα πρώτα αποτελέσματα της μελέτης η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, καταδεικνύουν αυξημένη θνησιμότητα στους κατοίκους των Οινοφύτων από καρκίνο. Ειδικότερα, όπως προέκυψε, η θνησιμότητα από καρκίνο στα Οινόφυτα ήταν για την περίοδο 1999-2009 κατά 14% υψηλότερη από εκείνη των κατοίκων της υπόλοιπης Βοιωτίας.

Οπως λέει στο «Βήμα» η επιστημονική υπεύθυνη της έρευνας, καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κυρία Αθηνά Λινού, «θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι πιθανή αιτία των παρατηρούμενων αυξήσεων στους συγκεκριμένους καρκίνους είναι η επί μακρόν παρουσία του εξασθενούς χρωμίου στο νερό των Οινοφύτων». Ωστόσο, σύμφωνα με την καθηγήτρια, «αυτό που μπορούμε μέχρι στιγμής να πούμε με σιγουριά είναι ότι το να ζεις στη συγκεκριμένη περιοχή αυξάνει τον κίνδυνο να πεθάνεις από καρκίνο».


Από την πλευρά του, ο «ρασοφόρος» ακτιβιστής παπα-Γιάννης Οικονομίδης, ο οποίος είχε αποκαλύψει το έγκλημα που συντελείται στον Ασωπό ποταμό, δηλώνει μετά τη δημοσιοποίηση της επιδημιολογικής μελέτης ότι «για χρόνια φωνάζαμε ότι οι κάτοικοι εμφάνιζαν διάφορες μορφές καρκίνου αλλά κανένας δεν μας άκουγε. Τώρα έρχεται η επιστήμη να επιβεβαιώσει τους φόβους μας». Και προσθέτει: «Μένει να δούμε πώς θα επέμβει το κράτος. Θέλουμε κρατική παρέμβαση για ολοκληρωμένη φροντίδα και προστασία της υγείας μας».

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 5.842 άτομα τα οποία κατά την περίοδο 1999-2009 ήταν δημότες ή μόνιμοι κάτοικοι των Οινοφύτων. Σε αυτά τα 11 χρόνια καταγράφηκαν 474 θάνατοι, 118 εκ των οποίων οφείλονταν σε καρκίνο.

Εχουν περάσει περίπου τρία χρόνια από τον Σεπτέμβριο του 2007 οπότε και έγινε γνωστό το σοβαρότατο πρόβλημα ρύπανσης των υπογείων υδάτων της ευρύτερης λεκάνης του Ασωπού από υψηλές συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου. Και όμως η εικόνα στο ποτάμι, σύμφωνα με τον παπα-Γιάννη, δεν έχει αλλάξει. «Τα απόβλητα παράγονται από τις ίδιες βιομηχανίες και συνεχίζουν να μολύνουν τα νερά του Ασωπού» τονίζει.

Μόλις πρόσφατα ξεκίνησε η υδροδότηση των Οινοφύτων από τον Μόρνο.

Ωστόσο το διυλιστήριο από όπου περνάει το νερό, σύμφωνα με πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη, είναι ανεπαρκές για να παράσχει καθαρό νερό σε 24ωρη βάση. Οσο για τα χωριά Ελαιώνας και Νεοχωράκι, που επίσης αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την ποιότητα του νερού από τις γεωτρήσεις, ακόμη δεν έχουν δρομολογηθεί τα απαιτούμενα έργα για υδροδότηση με νερό της ΕΥΔΑΠ. Σύμφωνα με τον ειδικό γραμματέα Υδάτων του ΥΠΕΚΑ κ. Α. Ανδρεαδάκη τα απαιτούμενα έργα αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί ως το επόμενο καλοκαίρι.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: