Δευτέρα, 2 Αυγούστου 2010

Νέο ρεκόρ διάπλου του Ατλαντικού

Ένα ρεκόρ που κρατούσε 114 χρόνια κατόρθωσαν να καταρρίψουν τέσσερις κωπηλάτες οι οποίοι διέσχισαν τον Ατλαντικό, από τη Νέα Υόρκη μέχρι τα νησιά Σίλι, στις νοτιοδυτικές ακτές της Αγγλίας, μέσα σε κάτι λιγότερο από 44 ημέρες.
Ο ακριβής χρόνος που έκαναν οι τέσσερις κωπηλάτες ήταν 43 ημέρες, 21 ώρες, 26 λεπτά και 48 δευτερόλεπτα, δηλαδή εννέα ολόκληρες ημέρες λιγότερες από το προηγούμενο ρεκόρ που είχαν πετύχει το 1896 οι Νορβηγοί Τζωρτζ Χάρμπο και Φρανκ Σάμουελσεν.

Το πλήρωμα αποτελείτο από τον Βρετανό πηδαλιούχο Λίβεν Μπράουν, 37 ετών, από το Εδιμβούργο, τον 33χρονο Ιρλανδό Ρέι Κάρολ, τον Ντον Λένοξ, 41 ετών από τη Γλασκόβη και τον Λίβαρ Νίστεντ, 39 ετών, από τα νησιά Φαρόε.

Ύστερα από δύο άκυρες εκκινήσεις λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών και τεχνικών προβλημάτων οι τέσσερις άνδρες κατόρθωσαν τελικά να ξεκινήσουν το εγχείρημά τους στις 17 Ιουνίου με το επτάμετρο σκάφος τους, το Artemis Investments.

Στη διάρκεια του ταξιδιού τους αντιμετώπισαν κύματα ύψους 10 μέτρων και ανέμους ταχύτητας 65 χιλιομέτρων, έπαθαν τροφική δηλητηρίαση ενώ ο Λίβεν Μπράουν αναγκάστηκε να εγχειρίσει με ένα μαχαίρι το μολυσμένο δάχτυλο του ποδιού του Ρέι Κάρολ.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: