Δευτέρα, 16 Αυγούστου 2010

Νέα παγκόσμια μόδα - μοίρασμα φυσικών πόρων που δεν τους ανήκουν


Στην έκθεση για το «παγκόσμιο εμπόριο» οι εμπειρογνώμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) χαρακτήρισαν την τωρινή κατάσταση του παγκόσμιου εμπορίου ως καταστροφή.

Περνώντας μέσα από δύσκολους καιρούς, σήμερα το παγκόσμιο εμπόριο σταδιακά αποκαθίσταται. Λόγω του ότι το εμπόριο φυσικών πόρων είναι η κυριότερη δραστηριότητά τους, οι εμπειρογνώμονες του ΠΟΕ ανησυχούν σοβαρά για το ζήτημα, πως θα αλλάξουν οι τιμές των πρώτων υλών, ορυκτών, καυσίμων, προϊόντων της μεταλλοβιομηχανίας, δασικών προϊόντων και θαλάσσιων ειδών. Και στην έκθεση τους οι εμπειρογνώμονες του Οργανισμού επιμένουν ότι το εμπόριο φυσικών πόρων πρέπει να τεθεί υπό έλεγχο. Αυτή καθαυτή η πρόθεση είναι απόλυτα κατανοητή, όμως πραγματικά διατυπώνεται πολύ επίμονα η έκκληση να επιβάλουν τους δικούς τους όρους παιχνιδιού στους εξαγωγείς φυσικών πόρων. Η Ρωσία απ΄αυτή την άποψη είναι επίλεκτος μεζές, είναι πεπεισμένος ο εμπειρογνώμονας-χρηματιστής Γιεβγκένι Μοτορύγκιν:

«Στη Ρωσία υπάρχουν πολλά και απ΄όλα. Κυρίως, ορυκτά. Γι΄αυτό σε διάφορες δηλώσεις τους οι εκπρόσωποι του ΠΟΕ προς εκπροσώπους των δομών εξουσίας διάφορων χωρών κατα περιόδους δημιουργείται η ιδέα να τεθούν υπό έλεγχο αυτοί οι πόροι. Γι΄αυτούς πρόκειται για θαυμάσια προοπτική. Όμως για μας είναι προσβλητική».

Οι εμπειρογνώμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου δεν είναι οι πρώτοι που έκαναν λόγο ότι η Ρωσία διαθέτει υπερβολικά μεγάλες ποσότητες φυσικών πόρων. Πριν μερικά χρόνια η πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάντλιν Όλμπραϊτ δεν έκρυψε την απογοήτευσή της για το γεγονός ότι η Σιβηρία με τον πλούτο της ανήκει μόνο στη Ρωσία. Όμως ίσως έχει ήδη έρθει ο καιρός να μιλήσουμε και για το ότι τα πλούσια αποθέματα σχιστολιθικού αερίου στις ΗΠΑ επίσης δεν πρέπει να ανήκουν σε μιά χώρα. Γιατί άραγε να μη μοιραστούν; Έστω μεταξύ των χωρών της Βόρειας και της Ν. Αμερικής;

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: