Κυριακή, 29 Αυγούστου 2010

Στέλιος Καζαντζίδης

Σαν σήμερα το 1931 γεννήθηκε ο Στέλιος Καζαντζίδης που εξελίχθηκε σε ένα τεράστιο κεφάλαιο για την Ελληνική μουσική. Αξίζει να τον θυμόμαστε όχι μόνον για την μοναδική, αξεπέραστη φωνή του, αλλά και για την συνειδητή επιλογή του να τραγουδάει για τις ανθρώπινες αξίες. Αξίες που σήμερα έχουν ποδοπατηθεί, χαρακτηρίζονται οπισθοδρομικές και τείνουν να εξαλειφθούν. Αλήθεια πόσο καλύτερος θα ήταν ο κόσμος αν ακολουθούσαμε αυτές τις αξίες;

Ο Στέλιος Καζαντζίδης συνεργάστηκε με κορυφαίους μουσικοσυνθέτες της εποχής του και έδωσε μία άλλη διάσταση στο Ελληνικό λαϊκό τραγούδι. Έχει τραγουδήσει με επιτυχία τόσο τα λαϊκά, περιγράφοντας διάφορες καταστάσεις της εποχής, όσο και δημοτικά τραγούδια, ποντιακά ή και νησιώτικα. Πολλά από τα τραγούδια του έχουν νόημα διαχρονικό αφού παρά τους πολέμιους του που τον χαρακτηρίζουν οπισθοδρομικό, περιγράφει καταστάσεις που τις αντιμετωπίζουμε ακόμα και σήμερα.

Αποτέλεσε οδηγό και ηγετική μορφή για τους υπόλοιπους καλλιτέχνες αφού πήγε κόντρα στο ρεύμα και επαναστάτησε εναντίων του δισκογραφικού κατεστημένου, που θησαύριζε σε βάρος των καλλιτεχνών. Αυθεντικό ταλέντο, μεγάλωσε σε φτωχή οικογένεια, πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια και όμως κατόρθωσε να αναρριχηθεί στην κορυφή του Ελληνικού πενταγράμμου, ξεπερνώντας με τη σκληρή δουλειά του τις αντιξοότητες της ζωής.

Η φήμη του ξεπέρασε τα Ελληνικά σύνορα αφού έγινε αγαπητός και σε άλλες χώρες όπως η Τουρκία, ενώ έδωσε κουράγιο με τις συναυλίες του και σε ολόκληρη την Ελληνική ομογένεια. Η μετανάστευση ήταν μία από τις μάστιγες της εποχής του για την Ελλάδα και ο Στέλιος δεν θα μπορούσε να την παραβλέψει. Δικαιότατα χαρακτηρίζεται ο εθνικός μας τραγουδιστής, αφού η φωνή του «αγκάλιασε» τους απανταχού Έλληνες.

Ότι και να πει κανείς για τον Στέλιο Καζαντζίδη είναι λίγο και σελίδες ολόκληρες δεν θα έφταναν για να περιγράψουν το σπουδαίο καλλιτεχνικό του έργο. Εμείς αφιερώνουμε ένα κομμάτι του σε όλους τους οπαδούς του και του απευθύνουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: