Πέμπτη, 26 Αυγούστου 2010

Η αποχή είναι τρόπος απαξίωσης του πολιτικού συστήματος

Ετοιμάζονται όλοι πυρετωδώς για τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης, που μόνο τοπική αυτοδιοίκηση δεν θα είναι ως συνήθως όπως συμβαίνει στη χώρα μας. Η θεωρία του κομματισμού ισχύει και σε αυτό το θεσμό όπως και σε τόσους άλλους στην Ελλάδα.
Δεν έχει αφήσει τίποτα αμόλυντο η ασθένεια των κομμάτων επομένως δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση και ο συγκεκριμένος θεσμός.

Αυτές οι εκλογές έχουν ξεχωριστή σημασία ετούτη τη φορά. Αφενός σε αυτή τη διαδικασία θα εφαρμοστεί στην πράξη αυτό το νομοθετικό έκτρωμα ο Καλλικράτης. Αφετέρου θα αποτελέσουν ένα πρώτο δείγμα για την αποδοχή ή όχι της πολιτικής του μνημονίου, τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, τη δράση της αντιπολίτευσης και θα καταγραφεί και η σκέψη των πολιτών για το αν εξακολουθούν να αποδέχονται την παρούσα πολιτική κατάσταση.

Για το πολιτικό κατεστημένο έχει τεράστια σημασία να υπάρξει μεγάλη συμμετοχή στη συγκεκριμένη εκλογική διαδικασία, άσχετα με το αποτέλεσμα που αυτή θα δώσει. Διότι μετά το πέρας της διαδικασίας, επιφανειακά οι κομματικοί μηχανισμοί θα ασχοληθούν με το αγαπημένο τους παιχνίδι, το να εξετάζουν το χρώμα του χάρτη που για αυτούς σημαίνει τον βαθμό διχασμού της Ελληνικής κοινωνίας, ουσιαστικά όμως το κυριότερο συμπέρασμα που θα βγάλουν θα είναι το αν εξακολουθούν να βρίσκονται όλα τα πρόβατα στο μαντρί.

Διότι ο μεγαλύτερος φόβος του συστήματος δεν είναι μήπως αλλάξεις γνώμη και αντί για ΠΑΣΟΚ ψηφίσεις ΝΔ ή κάποιο άλλο κόμμα. Είναι μήπως πάψεις να ασχολείσαι μαζί τους με το πολιτικό καθεστώς που έχουν δημιουργήσει. Έχουν επενδύσει πάρα πολλά στο να είμαστε όλοι δέσμιοι σε αυτή τη «Δημοκρατία» του «ισχυρού» και των συμφερόντων που έχουν δημιουργήσει.

Αν κάνουμε μια αναδρομή στο παρελθόν και πιο συγκεκριμένα στις τελευταίες ευρωεκλογές που σημειώθηκε ιστορικό ποσοστό αποχής, θα θυμηθούμε μεταξύ άλλων τους υβριστικούς χαρακτηρισμούς που απηύθυναν από τα τηλεοπτικά πάνελ που φιλοξενούνταν ο Πάγκαλος και ο Άδωνης Γεωργιάδης εναντίων όλων όσων δεν συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία. Είχαν εκραγεί στην κυριολεξία και από τον θυμό τους απώλεσαν την ψυχραιμία τους. Ένιωθαν να απειλείται η πολιτική τους ύπαρξη.

Τώρα σε μία προσπάθεια να διασφαλίσουν την μαζική συμμετοχή στις επερχόμενες εκλογές, εξετάζουν την περίπτωση να επαναφέρουν τις ποινικές κυρώσεις εναντίων όσων δεν θα συμμετέχουν.

Προσωπικά για εμένα θα αποτελέσει τιμή το να υποστώ κυρώσεις γιατί δεν στηρίζω το παιχνίδι τους. Γιατί δεν είναι το θέμα πως δεν υπάρχει ένας τίμιος άνθρωπος να με εκφράζει και να υποστηρίξω, η να ρίξω λευκό ή άκυρο. Το μείζον ζήτημα είναι η έμμεση στήριξη στο σύστημα τους με την ψήφο μου όποια και να είναι αυτή. Διότι και ο πιο άμεμπτος να είναι κάποιος όταν εμπλακεί στη διαδικασία αυτή θα μολυνθεί και δεν θα μπορεί να κάνει τίποτα. Με την ψήφο μου λοιπόν εξασφαλίζουν έμμεσα τη συναίνεση μου στους κανόνες που έφτιαξαν για μένα χωρίς εμένα.

1 σχόλιο:

iamfree είπε...

πολυ σωστα τα λες.ακριβως αυτα σκεφτομουν κι εγω Και ετσι θα πραξω