Τετάρτη, 25 Αυγούστου 2010

Σαν σήμερα απελευθερώθηκε το Παρίσι

Στις 25 Αυγούστου του 1944 στο κτίριο της Αστυνομικής διεύθυνσης στο Παρίσι, ο επικεφαλής των Γερμανικών δυνάμεων αντιστράτηγος Ντήτριχ Φον Χόλτιτς υπογράφει την συνθήκη παράδοσης των Γερμανικών δυνάμεων και παραδίδει το Παρίσι στον επικεφαλή της 2ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας υποστράτηγο Φιλίπ Φρανσουά Μαρί ντε Ωτκλόκ ο οποίος είχε λάβει το πολεμικό ψευδώνυμο Λεκλέρκ. Η οριστική κατάπαυση του πυρός ανακοινώθηκε στις 16:00 της ίδιας ημέρας.

Η επιτυχία αυτή για τις συμμαχικές δυνάμεις είχε τεράστια σημασία τόσο σε πολιτικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο, αφού η απώλεια του θύλακα του Παρισιού θα σήμαινε την κατάρρευση των Γερμανών και την εξασφάλιση ολόκληρης της Γαλλίας.

Από το 1943 οι Σύμμαχοι είχαν αποφασίσει ότι ένας Γαλλικός σχηματισμός θα ήταν παρών στην ανακατάληψη του Παρισιού και για την αποστολή αυτή επέλεξαν τη 2η ΤΘΜ που είχε επικεφαλή τον υποστράτηγο Λεκλέρκ.

Σημαντικό ρόλο στην απελευθέρωση της πόλης του Παρισιού έπαιξε και η Γαλλική αντίσταση η οποία με διάφορες προπαρασκευαστικές ενέργειες και δολιοφθορές στις γραμμές του εχθρού συνεισέφερε τα μέγιστα στην διεξαγωγή των επιχειρήσεων. Η αντίσταση προκάλεσε την γενικευμένη εξέγερση των Παριζιάνων δυσκολεύοντας έτσι το έργο των Ναζί. Οι δυνάμεις της αντίστασης συντονίζονταν από την Εθνική Επιτροπή Αντίστασης (Comite National de la Resistance –CNR), η οποία σε θέματα στρατιωτικών επιχειρήσεων λάμβανε οδηγίες από το Κεντρικό Γραφείο Πληροφοριών και Δράσης (Bureau Central de Renseignement et d’ Action – BCRA) που είχε έδρα το Λονδίνο.

Μόλις ο Λεκλέρκ έλαβε την εντολή από το συμμαχικό στρατηγείο οδήγησε τις μονάδες του και εκτελώντας έναν επιθετικό ελιγμό μέσα σε τρεις ημέρες διήνυσε την απόσταση των 200 χλμ που τον χώριζαν από το Παρίσι. Εκεί ύστερα από σποραδικές μάχες κάμφθηκε η αντίσταση των Γερμανών και στις 25 Αυγούστου του 1944 πέτυχε την απελευθέρωση της πόλης.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο επικεφαλής των Γερμανών αντιστράτηγος Χόλτιτς είχε λάβει αυστηρές διαταγές από τον αιμοδιψή Χίτλερ πριν παραδώσει το Παρίσι να το καταστρέψει ολοκληρωτικά μετατρέπωντας τα κτίρια και τα μνημεία του σε ερίπεια, κάτι που ο Χόλτιτς ευτυχώς αρνήθηκε να πράξει.

Η σπουδαιότητα της απελευθέρωσης του Παρισιού αντικατοπτρίζεται στα συναισθήματα των ανθρώπων της εποχής, τα οποία περιγράφει ο Ντε Γκωλ στα απομνημονεύματα του. "Εσείς τα παιδιά τα τόσο χλωμα που ανατριχιάζατε από ενθουσιασμό. Εσείς οι γυναίκες που στέλνατε τις ζητωκραυγες και τα χαμόγελα σας! Εσείς οι άνδρες που νιώθατε αυτή την τόσο καιρό λησμονημένη υπερηφάνεια, που μου φωνάζατε τις ευχαριστίες σας! Εσείς οι γέροι που μου κάνατε την τιμή να δακρύζετε!"

Η απελευθέρωση του Παρισιού δεν ήταν το πιο σημαντικό ή το πιο δραματικό γεγονός του Β' ΠΠ, όμως για τους Γάλλους υπήρξε το πιο φορτισμένο συναισθηματικά.

Πηγή: Περιοδικό Στρατιωτική Ιστορία Σειρά Μεγάλες Μάχες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: