Παρασκευή, 20 Αυγούστου 2010

Βάζουν το λύκο να φυλάει τα πρόβατα

*** Ευνοούν τις αγαπημένες τους τράπεζες δίνοντας τους τη διαχείριση των εσόδων από τα ασφαλιστικά ταμεία. Τα πάντα για να έχουν ρευστότητα οι τράπεζες και η κοινωνία ας πάει να πνιγεί. Αυτό το συμπέρασμα βγάζω διαβάζοντας το παρακάτω άρθρο. Τι με οδήγησε σε αυτό το συμπέρασμα; Απλά οι τράπεζες ενδιαφέρονται μόνον για τα κέρδη τους.

Τα χρήματα που θα εισπράττουν από αυτή τη συμφωνία δεν θα πάνε για την ομαλή ανάπτυξη των αποθεματικών των ταμείων αλλά προς όφελος των τραπεζών. Τώρα αν χαθούν οι επικουρικές συντάξεις ή τα ταμεία διογκώσουν το έλλειμμα τους ή αυξηθούν τα όρια ηλικίας στη συνταξιοδότηση δεν πειράζει, οι τράπεζες μια χαρά θα είναι πάντως.

Και για να μη ξεχνάμε. Τα δομημένα ομόλογα, αυτή η άθλια απάτη εις βάρος των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων ένα τραπεζικό προϊόν ήταν που βρήκε ανταπόκριση σε διεφθαρμένους πολιτικούς. Επιπλέον μου κάνει εντύπωση πως η τράπεζα που ήθελε να εξαγοράσει την Α.Τ.Ε. και το ταμιευτήριο είναι η ίδια με την τράπεζα του παρακάτω άρθρου.Βάζουν τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα με λίγα λόγια.


ΤΑΜΕΙΟ ΕΠΙΚΟΥΡΗΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Σε ιδιωτική τράπεζα η διαχείριση των εσόδων του
Την ώρα που ετοιμάζονται μελέτες για τις «αντοχές» των Επικουρικών Ταμείων και το μέλλον των επικουρικών συντάξεων

Τη διαχείριση των εσόδων του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ) αναλαμβάνει από 1η Σεπτεμβρίου 2010 η τράπεζα Πειραιώς με απόφαση που πήρε κατά πλειοψηφία το ΔΣ του Ταμείου στα τέλη Ιουλίου.

Οπως αναφέρεται σε έγγραφο του Ταμείου «οι ασφαλιστικές εισφορές και οι λοιπές κρατήσεις υπέρ ΤΕΑΔΥ, οι οποίες αποδίδονταν μέχρι σήμερα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (...) από 1-9-2010 θα κατατίθενται (...) στην Τράπεζα Πειραιώς. Από την 1η Σεπτεμβρίου του 2010 όλα τα έσοδα του ΤΕΑΔΥ θα κατατίθενται στην Τράπεζα Πειραιώς».

Με δεδομένο ότι τα έσοδα του ΤΕΑΔΥ προέρχονται από τις ασφαλιστικές εισφορές των μονίμων υπαλλήλων, την εξαγορά και αναγνώριση προϋπηρεσίας, δόσεις δανείων και άλλα, γίνεται αντιληπτό το όφελος που θα έχει η τράπεζα Πειραιώς, η οποία θα διαχειριστεί τεράστια χρηματικά ποσά και επιπλέον θα λαμβάνει αμοιβή για τη διαχείρισή τους. Την ίδια στιγμή, αποδυναμώνεται παραπέρα το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Με την απόφαση διαφώνησαν οι τρεις εκπρόσωποι των εργαζομένων. Παρεμβαίνοντας εκ μέρους του ΠΑΜΕ, η Χ. Λαμπούδη, εκπρόσωπος των εργαζομένων και στέλεχος του ΠΑΜΕ τόνισε ότι τη στιγμή που έχει εξαπολυθεί μια άνευ προηγουμένου επίθεση στα δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων και η τράπεζα Πειραιώς σχεδιάζει την εξαγορά της ΑΤΕ και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, που αποτελούν μέρος του δημόσιου πλούτου, η πλειοψηφία της διοίκησης με αυτήν την απόφαση στηρίζει την ενίσχυση των ιδιωτικών τραπεζών στο πλαίσιο της πολιτικής που ασκεί η σημερινή κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται σε μια περίοδο που η αντιασφαλιστική πολιτική ετοιμάζεται τώρα να «πλήξει» και τις επικουρικές συντάξεις. Οπως είχε πρόσφατα θυμίσει ο υφυπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης «για τις επικουρικές συντάξεις υπάρχει πρόβλεψη στο (σ.σ. αυτόν που ψηφίστηκε τον Ιούλιο) νόμο», συμπληρώνοντας ότι δεν «πρόκειται να "δώσουμε εξετάσεις" το Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο σε αυτά τα θέματα». Ο νόμος προβλέπει πως η καταβολή των επικουρικών συντάξεων θα εξαρτάται από τα οικονομικά των Επικουρικών Ταμείων. Στις αρχές του 2011 θα παρουσιαστούν νέες αναλογιστικές μελέτες για τα Επικουρικά Ταμεία, για να διαπιστωθεί - λέει η κυβέρνηση - αν και πώς θα καταβάλλονται οι επικουρικές συντάξεις.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: