Πέμπτη, 15 Ιουλίου 2010

Συγχωνεύονται Πειραιώς, Αγροτική, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο - "Ναι" από την κυβέρνηση

Πρόταση προς την κυβέρνηση για την ταυτόχρονη συνδυασμένη εξαγορά του 77,35% της ΑΤΕ και του 34,43% του Τ.Τ. που κατέχει το ελληνικό δημόσιο υπέβαλε η Τράπεζα Πειραιώς, όπως αποκάλυψε ο κ. Μιχάλης Σάλλας σε συνέντευξη Τύπου.
Το τίμημα της εξαγοράς και για τα τις δυο συμμετοχές ανέρχεται στα 701 εκατ. ευρώ.

Προκεται ουσιαστικά περί συγχώνευσης με την κυβέρνηση να έχει ήδη δώσει το "πράσινο φως" όπως αναφέρουν ασφαλείς πηγές στο defencenet.gr. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η πρόταση πραγματοποιήθηκε χθες από την Τράπεζα Πειραιώς προς κυβερνητικά στελέχη. Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόταση από την Τράπεζα Πειραιώς, την οποία θα εξετάσει το Ελληνικό Δημόσιο. Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία απόφαση, πρόσθεσε το ίδιο στέλεχος.

Επίσημες ανακοινώσεις πάντως αναμένονται στις 11.30 π.μ. στο ξενοδοχείο Plaza, όπου η Τράπεζα Πειραιώς έχει προγραμματίσει να πραγματοποιήσει έκτακτη συνέντευξη Τύπου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, ότι η διοίκηση της Αγροτικής Τράπεζας, η οποία συγκαλεί σήμερα το διοικητικό της συμβούλιο, δεν είχε εκ των προτέρων ενημέρωση για την επικείμενη συμμαχία. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο διοικητής της ΑΤΕBank κ. Θ. Πανταλάκης είχε εισηγηθεί στον υπουργό Οικονομίας πρόσφατα την ανάγκη αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Αγροτικής, της τάξεως του 1,5 δισ. ευρώ, προκειμένου η τράπεζα να εξυγιανθεί πλήρως. Ωστόσο, η αύξηση αυτή δύσκολα θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί καθώς το Δημόσιο θα έπρεπε να καλύψει ποσοστό 77%, όσο είναι και η συμμετοχή του στην ΑΤΕ. Με την προϋπόθεση αυτή, η Αγροτική θα έπρεπε να οδεύσει το φθινόπωρο στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Σημειωτέτον ότι ο κ. Πανταλάκης είχε προτείνει στην κυβέρνηση, κατά την ανάληψη των καθηκόντων του στην ΑΤΕ, τη δημιουργία ενός ευρύτερου σχήματος με τη συμμετοχή και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ή και άλλων τραπεζών. Η πρόταση αυτή υπήρχε εξαρχής στο σκεπτικό της κυβέρνησης προκειμένου να δημιουργηθεί μία υπερτράπεζα, η οποία θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο στις αναπτυξιακές χρηματοδοτήσεις της κυβέρνησης (βλ. και πράσινη ανάπτυξη), αλλά και στην πολιτική επιτοκίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αγροτική Τράπεζα έχει δεσμούς με την Τράπεζα Πειραιώς, όχι μόνο διότι ο κ. Πανταλάκης προέρχεται από την Τράπεζα Πειραιώς και γνωρίζει εκ των έσω τα δυνατά και αδύνατα σημεία της και το πώς μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά με την Αγροτική, αλλά και διότι η Αγροτική Τράπεζα ελέγχει ποσοστό 2% στην Τράπεζα Πειραιώς.

Η αιφνιδιαστική κίνηση της Τράπεζας Πειραιώς έρχεται αμέσως μετά τις εκ νέου επισημάνσεις του υπουργού Οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου στη Βουλή ότι χρειαζόμαστε μεγαλύτερες και ισχυρότερες τράπεζες, ενώ έχει προηγηθεί καταιγισμός ανάλογων επισημάνσεων από τον διοικητή της ΤτΕ και τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Οσο για το timing της πρωτοβουλίας που φαίνεται να αναλαμβάνει η Τράπεζα Πειραιώς έρχεται αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συμμετοχής των ελληνικών τραπεζών στα πανευρωπαϊκά stress tests (η Πειραιώς «εξετάστηκε» την προηγούμενη Παρασκευή) και τις συνεχείς φήμες για οξυμένα προβλήματα ρευστότητας της τράπεζας.

To νέο σχήμα θα έχει περίπου 1.000 υποκαταστήματα και 25.000 υπαλλήλους και θα είναι το μεγαλύτερο εγχώριο τραπεζικό δίκτυο. Επιπλέον, η χρηματιστηριακή εκτιμά πως οι επικαλύψεις σε οργανικά τμήματα (Corporate Finance, Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, Leasing) είναι σχετικά περιορισμένες. Παράλληλα, σημειώνει ότι τα έσοδα από τόκους των τριών ιδρυμάτων το 2009 αθροιστικά διαμορφώθηκαν στα 2,2 δισ. ευρώ καθιστώντας το σχήμα ως το τρίτο μεγαλύτερο από τις εγχώριες τράπεζες.

Άλλη παραμέτρος που έχε ενδιαφέρον είναι η συμμετοχή της Εθνικής Τράπεζας και της Εurobank με ποσοστά άνω του 5% στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Συμπερασματικά η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ σημειώνει πως από την πρώτη εικόνα εκτιμά ότι το deal είναι θετικό για τους μετόχους της Τρ. Πειραιώς. Αναμένει ωστόσο περισσότερα στοιχεία για ενδεχόμενες αναδιαρθρώσεις (κόστους, τμημάτων κλπ), την διαχείριση του δυναμικού και την διοικητική δομή

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: