Δευτέρα, 7 Ιουνίου 2010

Οι δείκτες υπηρετούν τον άνθρωπο;

Βλέπω μία διαφήμιση που παίζει στην τηλεόραση και αφορά την τράπεζα ΠΕΙΡΑΙΩΣ.
Κεντρικό της σλόγκαν είναι το «εκεί που οι δείκτες υπηρετούν τον άνθρωπο». Αναρωτιέμαι λοιπόν αυτό είπαν και στον άνθρωπο που αυτοπυρπολήθηκε τις προάλλες μέσα σε υποκατάστημα τους στην Θεσσαλονίκη; Έχει χαθεί κάθε μέτρο. Η υποκρισία και η ασυδοσία ξεπερνάει κάθε όριο. Η ανθρώπινη ζωή κύριοι είναι πάνω από όλους και όλα. Και όχι μόνο η ΠΕΙΡΑΙΩΣ αλλά και οι υπόλοιπες τράπεζες την ανθρώπινη ζωή την έχετε απαξιώσει. Βάζετε πάνω από όλα το εικονικό σας χρήμα.

Ακούγονται διάφορες γνώμες που ρίχνουν το φταίξιμο στον απλό κόσμο για τη σημερινή μας κατάσταση. Φταίνε γιατί ζούσαν με πιστωτικές και δάνεια. Φταίνε γιατί ήθελαν να μπούνε στο δημόσιο. Φταίνε γιατί ζητάνε τα πάντα από το κράτος. Φταίνε γιατί ζητάνε τα αυτονόητα που προβλέπονται από το σύνταγμα της χώρας. Εργασία, Παιδεία, Υγεία, Δικαιοσύνη, Ισονομία, Αξιοπρέπεια, Εθνική Ανεξαρτησία. Οι προσπάθειες που κάνουν να καταστήσουν τον Ελληνικό λαό υπεύθυνο για τα τωρινά χάλια, θυμίζουν την πιο συνηθισμένη δικαιολογία που προβάλλει ένας βιαστής στο δικαστήριο και ακολουθεί ως γραμμή υπεράσπισης. «Το θύμα με προκάλεσε» ισχυρίζεται. Κανείς δεν παραδέχεται πως οι πολιτικές που ακολούθησαν οι κομματικές συμμορίες, έσπρωξαν τον λαό σε αυτά τα αδιέξοδα. Καθιέρωσαν αντί για εργασία την δουλεία και τους μισθούς πείνας. Αντί για παιδεία την παραπαιδεία και εισήγαγαν τον εθνομηδενισμό, στην υγεία το φακελάκι, στη δικαιοσύνη το παραδικαστικό, νομιμοποίησαν το δίκαιο του ισχυρού, επέβαλαν την αναξιοκρατία και οδήγησαν την Ελλάδα σε απώλεια εθνικής κυριαρχίας. Αυτή την κληρονομιά μας αφήνει το συνοθύλευμα της μεταπολίτευσης.

Αγωνίστηκε λυσσαλέα το πολιτικό σύστημα της χώρας να εξυπηρετήσει Ανθελληνικά συμφέροντα. Τώρα όμως έχει να αγωνιστεί και για έναν άλλο σκοπό. Την ίδια του την ύπαρξη. Με τακτικές marketing επέβαλαν τα μέτρα των εντολοδόχων τους. Με μία επιθετική πολιτική μας είπαν, ή τα δέχεστε ή το χάος. Έβαλαν τους επικοινωνιακούς τους μηχανισμούς να μοιράσουν ενοχές και να αναζητήσουν συνυπεύθυνους στην πολιτική τους ανικανότητα. Με το αίσθημα της ενοχής στη συνείδηση του λαού τα μέτρα θα περάσουν με λιγότερες αντιδράσεις. Μετά εφαρμόζουν και το δοκιμασμένο «διαίρει και βασίλευε». Κοινωνική ομάδα εναντίων κοινωνικής ομάδας. Έτσι θα αποδομήσουν τον κοινωνικό ιστό. Όλοι θα είναι μπερδεμένοι και ανήμποροι να αντιδράσουν. Για να αποπροσανατολίσουν θα δώσουν και μερικούς τελειωμένους πολιτικά συνεργάτες τους. Έτσι ίσως μειωθεί η οργή της κοινής γνώμης. Έκοψαν από την ασφαλιστική κάλυψη μέχρι και τις ασπιρίνες. Για όλα επικαλούνται τους δείκτες. Κάθε κοινωνική βαρβαρότητα την δικαιολογούν με τους δείκτες. Το ερώτημα είναι από ποιους κατασκευάστηκαν οι δείκτες και ποιους εξυπηρετούν; Πάντως σίγουρα δεν εξυπηρετούν τον άνθρωπο. Εξυπηρετούν το σύστημα και εξασφαλίζουν την συνέχεια του. Τι θα συνέβαινε εάν σταματούσαμε να παίζουμε το παιχνίδι με τους δείκτες; Θα δυσαρεστούσαμε ορισμένους εταίρους και «συμμάχους».

Οι πολιτικές για να βγούμε από το αδιέξοδο και να ξανασταθεί η χώρα στα πόδια της συγκρούονται με την Ε.Ε. Κυριότεροι τομείς της Ελληνικής οικονομίας είναι η αγροτική παραγωγή, η κτηνοτροφία, η αλιεία, η ναυτιλία, ο τουρισμός, η βιοτεχνία, οι κατασκευές, ο ναυπηγοεπισκευαστικός τομέας, η παροχή υπηρεσιών, τα ορυκτά και τα πετρέλαια. Επιπρόσθετα μπορούμε να αναπτύξουμε την πράσινη ενέργεια και την ανάπτυξη λογισμικού με κατάλληλες κινήσεις στην παιδεία. Μυαλά υπάρχουν εμείς τα διώχνουμε. Η Ευρωπαϊκή πολιτική όμως απαξιώνει πολλούς από τους παραπάνω τομείς, ενώ απαγορεύει στο κράτος να οικειοποιηθεί τα μέσα που διαθέτει για να λειτουργήσει ως αυτόνομος κερδοφόρος οργανισμός. Η Ελλάδα θα μπορούσε να επιβάλλει δασμούς στα εισαγόμενα προϊόντα με παράλληλη μείωση της φορολογίας στα Ελληνικά, όπως γινόταν παλιότερα και να ισοσκελίσει με αυτόν τον τρόπο κάπως το εμπορικό ισοζύγιο. Όμως αυτό θα δυσαρεστούσε πάνω από όλα τη Γερμανία που είναι πρώτη χώρα μέσα στην Ε.Ε. σε εξαγωγές. Ωπ! Τώρα που είπα Γερμανία, της Γερμανίας η οικονομική πολιτική δεν ακολουθείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση; H Γερμανία δεν επέβαλλε τους δείκτες του 3% στο έλλειμμα; Αν είναι σωστός ο συλλογισμός μου ίσως κερδίσω κάποιο δωράκι από τη miesens. Τέλος θα έπρεπε να σκεφτούμε και το νόμισμα μας. Με το euro δεν πάμε πουθενά. Αν θέλουμε εθνική ανεξαρτησία πρέπει να έχουμε εθνικό νόμισμα. Έτσι θα ορίζουμε τις τύχες μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: