Πέμπτη, 10 Ιουνίου 2010

Η Κίνα θα μετατρέψει την κρίση στην Ελλάδα σε ...ευκαιρία - «Ρότερνταμ του Νότου» ο Πειραιάς

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύει η αμερικανική εφημερίδα «Washington Post», η κινεζική κυβέρνηση σκοπεύει να εμβαθύνει τους οικονομικούς της δεσμούς με την Ελλάδα, καθώς και τις επενδύσεις. Εκμεταλλευόμενοι τα κίνητρα της κυβέρνησης καθώς και τις χαμηλές τμές της ελληνικής αγοράς, οι Κινέζοι σχεδιάζουν να τονώσουν με εκατοντάδες εκατομμύρια - ίσως δισεκατομμύρια - ευρώ την Ελλάδα.

Ο κύριος πόλος αυτών των σχεδίων είναι η μετατροπή του λιμανιού του Πειραιά σε «Ρότερνταμ του Νότου», δημιουργώντας μια σύγχρονη πύλη που θα συνδέει τα κινεζικά εργοστάσια με τους καταναλωτές σε ολόκληρη την Ευρώπη και τη Βόρειο Αφρική.

Το «project» του λιμανιού αποτελεί σωσίβιο για τα ελληνικά σχέδια πληρωμής του υπέρογκου χρέους της χώρας καθώς και για αυτά που αφορούν στην επανεκκίνηση της διαλυμένης οικονομίας, ιδιωτικοποιώντας τις κρατικές επιχειρήσεις κοινής ωφελείας, τα τρένα, ακόμα και τα καζίνο.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, αυτή την εβδομάδα, η κινεζική Cosco, ανέλαβε τον πλήρη έλεγχο των μεγάλων λιμενικών εμπορευματοκιβωτίων στον Πειραιά.

Σε αντάλλαγμα, οι Κινέζοι έχουν δεσμευτεί να δαπανήσουν 700 εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή μιας νέας προβλήτας και την αναβάθμιση των υφιστάμενων αποβάθρων.

Όπως αναφέρει η «Washington Post», η ελληνική κυβέρνηση έχει επίσης «φλερτάρει» την Κίνα για ένα σύνολο άλλων έργων, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου κέντρου διανομής, σε εγκαταλελειμμένες εκτάσεις της δυτικής Αθήνας, μιας γραμμή monorail, ξενοδοχεία πέντε αστέρων και ένα νέο θεματικό πάρκο.

Επίσης, τα ελληνικά ξενοδοχεία που βρίσκονται σε πολύ δύσκολη κατάσταση καθώς βλέπουν τους Ευρωπαίους να περιορίζουν φέτος τις επισκέψεις τους στα ελληνικά νησιά, έχουν αρχίσει και περιτριγυρίζουν τις κινεζικές ταξιδιωτικές εταιρείες, τόσο έντονα όσο ποτέ πριν। Μάλιστα, όπως αναφέρεται, το νησί της Σαντορίνης έχει αρχίσει να «προωθείται» ως το ιδανικό σημείο για έναν κινεζικό γάμο και έχει ήδη δει ένα τεράστιο κύμα πλουσίων Κινέζων να οργανώνουν εκεί την «σημαντικότερη μέρα της ζωής τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: