Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2010

Αναμνήσεις από την Καθαρή ΔευτέραΤο Gorilaki εύχεται σε όλους καλή Σαρακοστή. Απολαύστε τα κούλουμα με το πέταγμα του χαρταετού να πρωταγωνιστεί και να γεμίζει τους ουρανούς με όμορφα χρώματα και σχέδια.

Η Καθαρή Δευτέρα είναι αγαπημένη Αργία για όλους. Σηματοδοτεί πως το Άγιο Πάσχα είναι κοντά και αποτελεί μία ημέρα χαράς, ξεγνοιασιάς και ανεμελιάς για τους περισσότερους.

Κάνοντας μία αναδρομή μπορώ να θυμηθώ πολλά όμορφα πράγματα. Πάντοτε θέλαμε με τον πατέρα μου ο χαρταετός να είναι χειροποίητος. Το Σάββατο λοιπόν αγοράζαμε τα απαραίτητα υλικά για την κατασκευή του. Ξύλα, κόλα, χαρτί, σπάγκο. Μετά τα συναρμολογούσαμε με περίσσια μαστοριά, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στα ζύγια του και την ουρά του για να ισορροπεί σωστά και ο χαρταετός έπαιρνε την τελική του μορφή. Παίρναμε πολύ σπάγκο από 500 μέτρα ως 1 χιλιόμετρο με τη φιλοδοξία να πάει ο χαρταετός όσο ποιο ψηλά γίνεται.

Όταν επιτέλους έφτανε η Καθαρή Δευτέρα κάναμε την εξόρμησή μας μαζί με εκλεκτούς φίλους. Είτε για την Ελληνική ύπαιθρο, είτε για το λόφο του Φιλοπάππου, ή για την Καισαριανή. Οι γυναίκες της παρέας αναλάμβαναν το Σαρακοστιανό τραπέζι. Χταποδάκι, ταραμοσαλάτα, φασολάδα, λαγάνα παραδοσιακή. Γέμιζε ο αέρας με Σαρακοστιανές μυρωδιές. Λίγο κρασί για να ζεσταθεί η ατμόσφαιρα, το ραδιάκι συντονισμένο στη σωστή συχνότητα με μουσική και αυτό ήταν.

Το ταξίδι του χαρταετού ξεκινούσε. Τις ποιο πολλές φορές τα καταφέρναμε με επιτυχία. Ο χαρταετός λες και καρτερούσε να ελευθερωθεί ξεκινούσε με ορμή την πτήση του. Του ελευθερώναμε λίγο λίγο τον σπάγκο και αυτός ανέβαινε όλο και ποιο ψηλά μέχρι που τον βλέπαμε σαν μία κουκίδα πάνω από τα κεφάλια μας να στέκεται περήφανα. Στη συνέχεια ο
χαρταετός άλλαζε <<πιλότο>> αφού περνούσε από τα χέρια όλης της παρέας και το γλέντι κορυφωνόταν.
Το τέλος μιας τέτοιας ημέρας μας έβρισκε όλους με ζωγραφισμένα χαμόγελα και υποσχέσεις για νέο αντάμωμα του χρόνου.

Πάντα προσέχαμε στα μέρη που πηγαίναμε να μην υπάρχουν κοντά ηλεκτροφόρα σύρματα γιατί σε τέτοια περίπτωση ο κίνδυνος ατυχήματος είναι μεγάλος.

Φυσικά υπήρχαν και χρονιές που δεν τα καταφέραμε στο πέταγμα του χαρταετού λόγω κακών καιρικών συνθηκών ή άπνοιας αλλά ευτυχώς αυτές ήταν λίγες.

Μαζεύαμε τα σκουπίδια που προέκυπταν και παίρναμε το δρόμο της επιστροφής.

Αποστολή εξετελέσθη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: