Δευτέρα, 2 Μαρτίου 2009

Στα χνάρια του homo erectus


Τα αρχαιότερα αποτυπώματα, που έχουν ποτέ βρεθεί, από πέλματα ανάλογα των σημερινών ανθρώπων, βρέθηκαν στην Κένυα.Οι πατημασιές, οι οποίες μοιάζουν πολύ με αυτές που αφήνουν οι σημερινοί άνθρωποι στη βρεγμένη άμμο της παραλίας, είναι ηλικίας 1.500.000 ετών και αντιστοιχούν σε νούμερο ποδιού 43.Μάλιστα, δείχνουν ότι οι πρόγονοι του ανθρώπου ήδη από τότε είχαν πόδια με τη σημερινή ανατομία.
Οι πατημασιές, που βρέθηκαν σε προσχωσιγενή πετρώματα κοντά στην τοποθεσία Ιλερέτ της Βόρειας Κένυας, πιθανότατα είναι αποτύπωμα του homo erectus, ο οποίος πρωτοεμφανίστηκε πριν από 1,9 εκατ. χρόνια ή του homo ergaster, μιας πρώιμης μορφής του homo erectus.
Πρόκειται για τα δεύτερα αρχαιότερα αποτυπώματα προγόνων του ανθρώπου που έχουν ποτέ βρεθεί -τα παλαιότερα, βρέθηκαν το 1978 στην Τανζανία, και ανήκαν στον Αυστραλοπίθηκο afarensis ο οποίος πρωτοεμφανίστηκε πριν τέσσερα εκατ. χρόνια.
Συγκεκριμένα, βρέθηκαν δύο σειρές αποτυπωμάτων -η μία από παιδί- με χρονική απόσταση 10.000 ετών η μία από την άλλη.
Τα αποτυπώματα αφέθηκαν σε λασπώδη όχθη ποταμού.
Κρίνοντας από το μήκος του δρασκελισμού, το ύψος των ατόμων που τις άφησε, εκτιμάται ότι ήταν 1,77 εκατοστά περίπου.
Οι πατημασιές δείχνουν ένα πόδι, όπου το μεγάλο δάκτυλο είναι παράλληλο με τα υπόλοιπα, μια στρογγυλή φτέρνα, καθώς και μια χαρακτηριστικά ανθρώπινη καμπύλη πέλματος.
Για πρώτη φορά υπάρχουν πλέον επαρκή στοιχεία για το πόσο ανθρώπινα βάδιζε ο homo erectus.
Ο homo sapiens, το δικό μας είδος, εμφανίστηκε πριν περίπου 200.000 χρόνια, όμως το νέο εύρημα, το οποίο αποτελεί μια από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις των τελευταίων ετών σχετικά με την εξέλιξη του ανθρώπινου βαδίσματος, δείχνει ότι οι πρόγονοί μας περπατούσαν ανθρώπινα.
Η ανακάλυψη έγινε από διεθνή ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλής τον Μάθιου Μπένετ του βρετανικού πανεπιστημίου του Μπέρνμουθ, και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Science».
Οι πρώτοι πρόγονοι του ανθρώπου βάδισαν όρθιοι πριν από τουλάχιστον έξι εκατ. χρόνια, αλλά αποτελεί ακόμα ζήτημα επιστημονικής αντιπαράθεσης πότε τα πόδια τους και το βάδισμά τους απέκτησαν τα σημερινά ανθρώπινα χαρακτηριστικά, ξεφεύγοντας από το στιλ του χιμπαντζή.


Πηγή ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: