Κυριακή, 8 Μαρτίου 2009

Ημέρα της Γυναίκας

"Ψηλές κοντές, ξανθιές μελαχρινές, αδύνατες χοντρές, όλες καλές" ήταν οι στίχοι από το ρεφρέν στο εύθυμο τραγούδι του Κώστα Χαριτοδιπλωμένου. Στίχοι που με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο γιατί κάθε γυναίκα είναι ξεχωριστή.

Μάνα, Γιαγιά, Αδερφή, Φίλη, Σύζυγος, Ερωμένη. Όλοι αυτοί είναι οι σημαντικότεροι ρόλοι που έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας στη διαδρομή της ανθρώπινης ιστορίας η γυναίκα. Ρόλοι σπουδαίοι, ρόλοι δύσκολοι, ρόλοι που όμως δείχνουν πόσο μοναδική και ιδιαίτερη είναι η γυναίκα στη ζωή μας. Ποιος άνθρωπος δεν έχει αναζητήσει την αγάπη της Μάνας, τη σοφία της γιαγιάς τη φροντίδα της αδερφής, τη ζεστασιά και τη συμπαράσταση μιας φίλης, την αφοσίωση της συζύγου και το πάθος μιας ερωμένης; Όλοι μας έχουμε μία γυναίκα στη ζωή μας που κλήθηκε να καλύψει έναν από τους παραπάνω ρόλους. Και ξέρετε κάτι; Σχεδόν πάντα καταφέρνουν να αντεπεξέλθουν όσες δυσκολίες και αν παρουσιαστούν. Το να μην τα καταφέρουν είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας.

Ακόμη και σε ρόλους σκληρούς η γυναίκα όταν της ζητήθηκε από την ανθρώπινη ιστορία ανταποκρίθηκε με επιτυχία. Άλλοτε πρωταγωνίστησε σαν Αμαζόνα, σαν Μπουμπουλίνα, και σαν Ζαντάρκ και άλλοτε σαν την Ανώνυμη Ελληνίδα Μάνα στο έπος του 1940 στα βουνά της Πίνδου και στον ερυθρό σταυρό.

Σήμερα πολλές γυναίκες έχουν διακριθεί στον επιχειρηματικό και στον πολιτικό τομέα, δείχνοντας πως μπορούν να τα καταφέρουν και στο μαραθώνιο της σκληρής καθημερινότητας.

Ωστόσο υπήρξαν και χρονικές περίοδοι όπου η γυναίκα μπήκε στο περιθώριο. Δεν έλαβε τη θέση που της άξιζε μέσα στην ανθρώπινη κοινωνία. Δυστυχώς αυτό σε κάποιες χώρες συνεχίζεται μέχρι σήμερα και θα πρέπει να αλλάξει.

Η σημερινή μέρα, 8 Μαρτίου έχει ανακηρυχθεί σε Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας. Ας ευχαριστούμε το Θεό που τις έπλασε γιατί χωρίς αυτές η ζωή μας θα ήταν πολύ διαφορετική προς το χειρότερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: